fbpx
11.9 C
Podgorica
November 29, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 7,8 miliona EUR

Vrijednost otkupa 7,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u drugom kvartalu iznosila je 7,8 miliona EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 3,1 milion EUR ili 39,1 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 4,7 miliona EUR ili 60,9 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu pala je 5,2 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

“Od toga je zabilježen rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 14,8 odsto i pad vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 14,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje sa 25 odsto, svježe povrće 16,9 odsto, stoka po vrstama i kategorijama 14,4 odsto, kokošija jaja 14,3 odsto i ostali proizvodi 14,1 odsto.

Svježe voće učestvuje sa 8,8 odsto, svježa riba 3,1 odsto, industrijsko bilje 2,9 odsto, žita 0,3 odsto i prerađevine voća i grožđa 0,2 odsto.

Najčitanije

Centru za neonatologiju donirana vrijedna oprema

Podgorica, (MINA) – Centru za neonatologiju Kliničkog Centra (KCCG) danas je uručena oprema vrijedna...