fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVratili više od četvrtine duga za auto-put

Vratili više od četvrtine duga za auto-put

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država Crna Gora je kineskoj Exim banci do sada isplatila šest rata kredita za prvu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, dok preostali dug iznosi 721,28 miliona USD, odnosno 667,73 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu podsjećaju da se kredit za dionicu auto-puta vraća dva puta godišnje u dvije rate u januaru i junu, prenosi portal RTCG.

“Za dionicu auto puta Smokovac – Mateševo do sada je otplaćeno šest polugodišnjih rata, počev od jula 2021. godine u ukupnom iznosu od 289,89 miliona USD (od čega se 190,46 miliona USD odnosi na glavnicu, a iznos od 99,43 miliona USD na kamatu)”, saopšteno je portalu RTCG iz Ministrastva finansija.

Od ukupnog duga, kako pokazuju podaci, državi je još ostalo da vrati 721,28 miliona USD, a rok dospijeća je januar 2035. godine, što znači da su preostale da se otplate još 22 rate kredita”, ističu iz MF-a.

Kreditni aranžman sa Exim Kina bankom zaključen je 2014. godine, uz grejs period od šest godina i rokom otplate od 14 godina.

Ministarstvo finansija ranije je zaključilo hedžing aranžman sa četiri banke za kredit kod Eksim banke. Hedžing aranžman je zaključen do kraja otplate kredita, do 2035. godine, uz reviziju uslova nakon dvije godine.

Nakon hedžinga, Crna Gora kredit plaća u eurima po kamati od 0,98 odsto, dok je prije hedžinga kredit plaćala u dolarima po kamati od dva odsto. Ovo je drugi put da se uradi hedžing kredita i dosad je samo jedna od šest rata plaćena u dolarima.

Nedavno je Portal RTCG objavio da je od otvaranja prve dionice auto-puta Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo ostvaren prihod od 17,24 miliona EUR.

Ova dionica auto-puta otvorena je za saobraćaj 13. jula 2022. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije