fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVodeći stručnjaci regiona na panelu Turizam na respiratoru

Vodeći stručnjaci regiona na panelu Turizam na respiratoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Panel Turizam na respiratoru, u okviru međunarodne online konferenciju EXIT strategy, održaće se sjutra u direktnom prenosu na Facebook stranici EXIT festivala.

Organizatori su saopštili da će konferencija pod sloganom Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno, trajati više sedmica tokom kojih će se u nekoliko panela okupiti neki od vodećih svjetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života.

“Prvi u ovoj seriji razgovora biće regionalnog karaktera i nosi naziv Turizam na respiratoru, koji će se održati na daljinu, a učesnici i publika će se okupiti sjutra u 18 sati, u direktnom prenosu na Facebook stranici EXIT festivala”, navodi se u saopštenju.

Učesnici panela biće državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, pomoćnica ministra zadužen za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Renata Pindžo, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik lanca hotela Montenegro stars, Žarko Radulović.

Na panelu će učestvovati i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), vlasnik turističke kompanije Uniline i predsjednik Evropskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), Boris Žgomba i osnivač i direktor EXIT festivala, Dušan Kovačević.

Moderator panela je konsultant za hotelske i turističke investicije u preduzeću Hotelis, Silvija Ilišković Balagović.

“Panelisti će u razgovoru pokušati da odgovore zašto je turizam najugroženija privredna grana usljed pandemijske krize, koje su mjere neophodne kako bi se turistička industrija što prije oporavila u narednom periodu, te kako da turizam nakon krize zauzme mjesto koje zaslužuje u društvu, kao možda i najvažnija privredna grana, koja ima potencijal da bude motor sveukupnog ekonomskog razvoja regiona”, navodi se u saopštenju.

EXIT, kao regionalni lider u oblasti manifestacionog turizma, organizuje neke od vodećih i višestruko nagrađivanih festivala u Evropi, na kojima se svake godine okupi gotovo pola miliona posjetilaca iz preko 100 zemalja sveta.

Kovačević je kazao da djeluje da kao nikada do sada nije bilo važnije imati otvoren i direktan razgovor između privatnog i javnog sektora, kako bi se u što skorijem roku otklonili ogromni negativni ekonomski efekti izazvani pandemijom.

“U slučaju potpunog urušavanja turizma, koji je izvjestan ako se ne preduzmu hitne sistemske mjere, došlo bi do nesagledivih posljedica i gubitka posla za stotine hiljada radnika”, rekao je Kovačević.

On je saopštio da je veliki broj svjetskih zemalja već pokrenuo niz mjera za oporavak turizma i manifestacione privrede, a vjeruje da će taj dijalog pomoći da zemlje regiona ne samo ne budu u zaostatku, već i da pokažu preduzimljivost i inovativnost nekada svojstvenu ovim prostorima, kako bi hrabrim rješenjima dali primjer koje će druge zemlje pratiti.

Konferencija EXIT strategy će jednom sedmično donositi novi panel koji će moći da se gleda uživo ili u snimku na sajtu Exitfest.org i fejsbuk stranici EXIT festivala, a biće realizovana uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

Najčitanije