fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessVode aktivnu kampanju štednje

Vode aktivnu kampanju štednje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) vodi aktivnu i neprestanu kampanju štednje koja još od početka juna ima podsticajne mjere za štediše, a od danas je intenzivirana.

Energetska kriza uslovila je da mnoge evropske, ali i vlade u okruženju propišu mjere i smjernice u cilju štednje energenata, prenosi portal RTCG.

U našoj zemlji, aktivnu i neprestanu kampanju štednje vodi Elektroprivreda koja još od početka juna ima podsticajne mjere za štediše. Kampanja je, kako je kazao, izvršni direktor kompanije Nikola Rovčanin od danas intenzivirana.

Dok region slijedeći evropske zemlje usvaja preporuke i donosi mjere štednje potreba racionalne potrošnje, prvenstveno struje, u našoj zemlji još je samo na nivou apela i preporuka.

Poruke o štednji koje su kod nas još na bilbordima ili u saopštenjima zemlje regiona pretočile su, neke i prije više od mjesec, u smjernice i mjere sa vladinim pečatom.

Tako je u Sjevernoj Makedoniji proglašeno krizno stanje u snabdijevanju električnom energijom na teritoriji cijele zemlje. U Srbiji su preporuke za štednju dobile lokalne uprave, javna preduzeća, privreda i građani, baš kao i u Hrvatskoj.

I dok se od danas kampanja o štednji pojačava cijene energenata odavno su otišle u nebo pa postoji bojazan od povećane potrošnej struje tokom sezone grijanja.

Rukovodilac Termoelektrane (TE) Pljevlja, Zoran Šljukić, kazao je da je došlo do poskupljenja drugih energenata peleta i drva.

“Negdje se kao EPCG plašimo da bi se potrošnja struje mogla povećati, da će građani početi da prelaze na grijanje na struju, što nikako ne bi bilo dobro za elektro-energetski sistem Crne Gore”, rekao je Šljukić za TVCG.

Lokalna uprava u Pljevljima ugradnjom više stotina led svjetiljki dala je primjer drugim opštinama ali i građanima čija je lična obaveza i odgovornost da struju što racionalnije troše.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

damjanović

Damjanović: Biće teško definisati budžet za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će parlament jednoglasno usvojiti rebalans...