fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVladina podrška ribarima od 225 hiljada EUR

Vladina podrška ribarima od 225 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je za 200 ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru isplatila podršku dohotku u iznosu od 224,7 hiljada EUR.

Podrška je isplaćena kroz poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je donijet sa ciljem saniranja posljedica pandemije COVID-19, putem Programa intervencija na tržištu.

“Vlada i Ministarstvo su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva, te je ova podrška nastavak podrške koja je u maju bila dodijeljena kao jednokratna pomoć za 186 privrednih ribara na moru, u iznosu od 213,3 hiljade EUR”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ova podrška ribarima na moru, kako je objašnjeno, obezbijeđena je usljed nemogućnosti plasmana ulova, smanjenja prodaje u prosjeku za 56 odsto kao i stvaranja viškova nastalih gubitkom pretežnog tržišta, koji čine restorani i hoteli, odnosno smanjene prodaje kroz turizam.

“Podrška je određena na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u prošloj godini. Takođe, prilikom određivanja visine podrške uzeto je u obzir da li je u pitanju veliki ili mali privredni ribolov”, rekli su iz Ministarstva.

Podrška je opredijeljena i za privredne ribare koji imaju minimalan broj unijetih ribolovnih dana, sa željom da se i na ovaj način podrže porodice kojima je to jedini izvor prihoda.

Visina podrške privrednim ribarima na moru koju je Vlada isplatila za saniranje posljedica pandemije COVID-19, jednaka je visini kompletnog prošlogodišnjeg budžeta za ribarstvo.

“Pored ova dva vida podrške, privredni ribari biće u mogućnosti da kroz Vladin treći paket podrške koriste mogućnost reprograma kredita uz subvencioniranje kamate u punom iznosu za vrijeme grejs perioda”, podsjetili su iz Ministarstva.

Takođe, preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) obezbijeđena je i nova povoljna kreditna linija za nabavku obrtnih sredstava do maksimalnog iznosa od 20 hiljada EUR, uz kamatu 1,5 odsto, rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine.

Vlada je obezbijedila i subvencioniranje kamate tokom grejs perioda.

“Vlada i ribari, dobrim partnerskim odnosom, postižu rezultate i na međunarodnom nivou. S obzirom na to da su resursi ribe u morskom ribarstvu djeljivi među državama, Crna Gora je uspjela da se na nivou Mediterana izbori da crnogorski sektor ribarstva ima drugačiji tretman u odnosu na ostale članice Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, uključujući i države Evropske unije (EU)“, dodaje se u saopštenju.

U okviru projekta MIDAS II, čija je realizacija u toku, profesionalnim ribarima će biti obezbijeđena mogućnost da apliciraju za podršku za nabavku novih plovila i za druge veće investicije uz bespovratnu podršku od 80 odsto uloženih sredstava.

Raspisivanje javnog poziva za ostvarivanje ove podrške biće u trećem kvartalu.

“Takođe, kroz MIDAS II projekat rješava se i višegodišnji problem nedostatka odgovarajuće infrastrukture na obali u vidu ribarskih luka i opremljenih mjesta prvog iskrcaja”, objasnili su iz Ministarstva.

Započete su sve neophodne aktivnosti po pitanju izgradnje ribarske luke za ribare Ulcinja na Rt Đeran, rekonstrukcija luke za ribare Bara kao i rješavanje luke za ribare Bokokotorskog zaliva.

“Vlada i Ministarstvo će i dalje sa velikom pažnjom pratiti izazove sa kojima se susreću privredni ribari i nastojati da im u kontinuitetu obezbijede neophodnu podršku”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije