fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada u julu za brodove platila 4,44 miliona USD

Vlada u julu za brodove platila 4,44 miliona USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska i Barska plovidba uplatile su druge ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci za kupovinu brodova u ukupnom iznosu od 4,68 miliona USD, saopšteno je Pobjedi iz tih brodarskih kompanija.

Najveći dio od ovog iznosa, od 4,44 miliona USD, obezbijedila je Vlada iz državnog budžeta, dok je ostatak od 242,5 hiljada USD platila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate četiri broda tih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 60,24 miliona USD, od čega iz budžeta 40,7 miliona USD.

Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su saopštili da je ta kotorska kompanija uplatila 21. jula 11. ratu kredita prema Eksim banci za kupovinu brodova u iznosu od 2,73 miliona USD.

“Ratu je u cjelosti platila Vlada. Zbog sadašnjih niskih pomorskih vozarina, nastalih zbog koronevirusa, ne možemo predvidjeti da li ćemo i koliko učestvovati u otplati naredne rate, koja dospijeva za plaćanje 21. januara naredne godine u iznosu od 2,7 miliona USD”, kazali su iz kotorske firme.

I prvu ovogodišnju ratu kredita u januaru u cjelosti je platila Vlada.

Do sada je na ime otplate kredita za brodove “21. maj“ i “Kotor“, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 miliona USD, od čega je Vlada platila 34 miliona USD, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava.

“Pored toga, Crnogorska plovidba je platila 2010. godine učešće za kupovinu brodova u iznosu od 8,36 miliona USD. Kredit se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine”, podsjetili su iz kotorskog preduzeća i dodali da je ostalo još da se vrati 22,95 miliona USD kredita.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona USD. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona USD.

Iz Barske plovidbe je saopšteno da je ova kompanija 20. jula obavila plaćanje pete rate kredita kineskoj Eksim banci u iznosu od 1,95 miliona USD, a po osnovu kredita uzetog za nabavku brodova „Bar“ i „Budva“.

“Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je obezbijeđeno 1,71 milion USD. Preostali iznos od 242,5 hiljada USD je finansiran iz sredstava Barske plovidbe”, precizirali su predstavnici barske kompanije.

Sljedeća rata za uplatu dospijeva 21. januara naredne godine.

“Barska plovidba je po osnovu vraćanja kredita do sada uplatila Eksim banci ukupno 14,32 miliona USD, od čega je iz sopstvenih sredstava uplaćeno 7,57 miliona USD, dok je iz budžeta obezbijeđeno ukupno 6,75 miliona USD”, rekli su iz barskog preduzeća.

Brodovi Barske plovidbe su kupljeni 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona USD.
Sva četiri broda crnogorskih brodarskih kompanija unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer.

Iz Crnogorske plovidbe je saopšteno da je pandemija koronavirusa, kao i kod svih drugih privrednih i pomorskih kompanija imala negativan uticaj na poslovanje kotorske firme.

Prema riječima predstavnika ove kompanije, to negativno dejstvo tog globalnog problema se višestruko manifestuje.

“Za Crnogorsku plovidbu, kao pomorsku kompaniju, koja posluje na svjetskom tržištu, ova kriza se, sa jedne strane, reflektuje kroz manju tražnju za teretima koji se prevoze brodovima, a sa druge, povećanjem broja brodova koji nemaju upošljenja, što sve uzrokuje svakodnevni pad vozarina”, kazali su iz Crnogorske plovidbe.

Predstavnici kompanije su naveli da je ozbiljan problem što brodovi, u sadašnjoj situaciji, imaju prilično praznog hoda.

“Vozarine su dostigle, u periodu pandemije, najniži nivo u zadnjih sedam ili osam godina. Trenutno se blago oporavljaju, ali ni približno dovoljno da bi se pokrili osnovni troškovi”, rekli su iz te kompanije.

Iz kompanije su naveli da je brod “Kotor“ trenutno na putu ka luci Kakinada u Indiji, a brod “21. maj“ na putu ka Peruu.

I iz Barske plovidbe su naveli da je pandemija koronavirusa uticala na poslovne aktivnosti kompanije.

“U proteklom periodu je bio prisutan pad privrednih aktivnosti na globalnom nivou što se direktno odražavalo i na umanjeni promet roba preko mora. Unajmitelj brodova je imao značajnih poteškoća u iznalaženju tereta, a pomorske vozarine su bile u padu”, rekli su predstavnici barske kompanije.

Brodovi “Bar“ i “Budva“ su bili upošljeni, ali je prošle sedmice brod “Budva“ oštećen, nakon što ga je u luci Harkort, u Nigeriji, udario drugi teretni brod dok je manevrisao.

Najavljeno je da će privremena popravka biti realizovana u Nigeriji, a finalna u nekom od brodogradilišta, najvjerovatinije u Turskoj.

Najčitanije

Nikolić: Parlamentarna većina krši Ustav i Poslovnik Skupštine

Podgorica, (MINA) - Parlamentarna većina je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine odlučila da, u...