fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada ponovo da predloži usvajanje Zakona o završnom računu budžeta

Vlada ponovo da predloži usvajanje Zakona o završnom računu budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Institut alternativa (IA) pozvao je Vladu da ponovo predloži usvajanje Zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu, a Skupštinu da u što skorijem roku raspravi izvještaj o reviziji tog dokumenta.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su pozvali Skupštinu da usvoji i zaključke kojima će izvršnu vlast obavezati na ispravljanje krupnih sistemskih problema koje je Državna revizorska institucija (DRI) uočila.

Predstavnik IA, Marko Sošić, rekao je da je prošla godina bila prva u kojoj nije usvojen zakon o završnom računu budžeta i prva, u više od deceniju, u kojoj Skupština nije usvojila preporuke DRI kao svoje zaključke i obavezala izvršnu vlast na sprovođenje i izvještavanje.

“Predlozi akata koje je prethodna Vlada dostavila ranijem sazivu Skupštine su arhivirani, a među njima se našao i Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu”, naveo je Sošić u saopštenju.

On je naveo da je od rasprave o završnom računu, koji je prikaz izvršenja budžeta, važnija rasprava o izvještaju o njegovoj reviziji, koji je DRI podnijela Skupštini sredinom oktobra prošle godine.

“Poslanici moraju raspravljati o tom izvještaju, u skladu sa dosadašnjom praksom usvojiti preporuke DRI kao svoje zaključke i obavezati novu Vladu da ispravi propuste prethodne”, smatra Sošić.

On je kazao da je DRI dala negativno mišljenje na način kojim se upravljalo budžetom u 2019. godini sa aspekta poštovanja zakona, uz skretanje pažnje u dijelu finansijske revizije.

“DRI je dala i 44 preporuke Vladi kako da popravi uočene probleme, što je dvostruko više nego u reviziji prethodnog završnog računa. Dobra praksa je da Skupština ove preporuke usvoji kao svoje zaključke, time jačajući njihovu obaveznost za Vladu, uz dodatak obaveze o izvještavanju o sprovođenju”, saopštio je Sošić.

Prema njegovim riječima, važan zaključak koji Skupština ovog puta mora da usvoji je vezan za kvalitet i strukturu akcionog plana za sprovođenje preporuka DRI.

“Prethodna Vlada je o ispunjenju preporuka DRI izvještavala površno i kroz formalistički napravljen akcioni plan. Potrebno je da nova Vlada pripremi akcioni plan za sprovođenje preporuka DRI koji će konačno imati jasne rokove za sprovođenje preporuka, definisane konkretne aktivnosti koje treba preduzeti, indikatore kojima će se mjeriti da li je nešto sprovedeno kao i precizno određene nosioce aktivnosti”, poručio je Sošić.

On je zaključio da sastavni dio tog plana, osim novih preporuka, moraju biti i neispunjene preporuke iz prethodne godine, koje se ne smiju zaboraviti.
(kraj) jlb/nar

Najčitanije