fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom

Vlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da je izvšna vlast uspjela da sanira epidemiološku situaciju i pomogne građanima i privredi.

Krivokapić, koji boravi u bilateralnoj posjeti Velikoj Britaniji, je na današnjem sastanku sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Odile Renaud-Basso, kazao da je zadovoljan što je prvi zvaničnik koji posjećuje sjedište EBRD-a nakon pandemije koronavirusa i što ima priliku da sa jednim od najvažnijih međunarodnih partnera razgovara o temama od važnosti za budućnost Crne Gore.

Krivokapić je kazao da je Vlada i pored opterećenosti komplikovanim političkim odnosima, ekonomskim posljedicama izazvanim koronavirusom i neodrživim javnim finansijama, uspjela da u najvećoj mogućoj mjeri sanira epidemiološku situaciju, ali i da pomogne građanima i privredi da lakše podnesu teret zdravstvene i ekonomske krize.

„Dosadašnji rezultati rada Vlade, u samo 200 dana rada, daju nam za pravo da vjerujemo da se mnogo brže možemo primaći standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. Ima razloga za optimizam“, rekao je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, naveo da je usvajanjem budžeta Vlada stvorila uslove za brži ekonomski oporavak uz stabilizaciju javnih finansija, kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Krivokapić je, ističući dosadašnju izrazitu orjentisanost državne ekonomije ka turizmu i stranim investicijama, kazao da ovogodišnji, ljetnji rezultati u sektoru turizma ulivaju realnu nadu da će reformska Vlada dobiti potreban finansijski zamajac kako bi u globalno izazovnom nastupajućem periodu očuvala socijalnu sigurnost i stabilnost sistema finansija, te stvorila mogućnost za jačanje raznovrsnijeg malog i srednjeg biznisa.

“Vlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom. Iako je vaša dosadašnja podrška Crnoj Gori bila izdašna, mi očekujemo još jaču potporu, kako bi mogli da realizujemo sve započete i planirane projekte. Crna Gora mora postati sasvim dostupna zemlja i u pogledu drumskog saobraćaja”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da auto-put nije potreban samo zbog turizma, već zbog trećeg projekta, a to je Luka Bar.

“Ako imate takvu luku, a ne koristite je, to nije dobro ni za Crnu Goru, ni za ostatak Evrope. Ono što mi vidimo kao najveći potencijal Luke Bar jeste kontejnerski saobraćaj”, saopštio je Krivokapić.

On je naveo da se Vlada, u razvoju ekonomije i dostizanju evropskih standarda, u velikoj mjeri oslanja na podršku međunarodnih partnera koji su u prethodnom periodu dali, i dalje daju, konkretan i vidljiv doprinos razvoju crnogorskog društva.

„Doprinos EBRD-a je ogroman, posebno u sektoru drumskog i željezničkog saobraćaja, energetike, malih i srednjih preduzeća. Nadam se da će ova naša intenzivna komunikacija dati konkretne rezultate i da ćemo imati prilike da u februaru na Investicionom samitu, zajednički rekapituliramo ono što je urađeno i svjedočimo dobrim, opipljivim rezultatima”, poručio je Krivokapić.

Renaud-Basso iskazala je veliko zadovoljstvo što joj se ukazala prilika da dočeka upravo premijera Crne Gore.

“Želimo da pomognemo vašoj zemlji i da vas podržimo tokom ekonomskog oporavka. Podrška je svakako potrebna, naročito u ovim teškim vremenima za sve. Moram da vam zahvalim i izrazim zadovoljstvo zbog napora koje preduzima vaša Vlada kako bi oporavila nacionalnu ekonomiju. Kao što znate, mi smo orjentisani na pomoć privatnom sektoru, kao i na infrastrukturne projekte koji svim građanima mogu život učiniti kvalitetnijim”, rekla je Renaud-Basso.

Ona je istakla prirodne potencijale koje posjeduje Crna Gora, a koji tek treba da budu iskorišćeni.

Ona je dodala da su zainteresovani za projekte u oblasti energetike, naročito one koji su okrenuti vjetro i solarnoj energiji, i da je EBRD spremna da pruži značajnu podršku.

Sastanku je u ime Vlade prisustvovao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji je rekao da je EBRD važan institucionalni investitor i predstavlja snažnu podršku ekonomskom razvojz Crne Gore, kako u dijelu finanisiranja, tako i u dijelu tehničke pomoći.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije