fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVisok nivo zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga

Visok nivo zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga pokazalo je njihov visok stepen korišćenja i visok nivo zadovoljstva korisnika njihovim kvalitetom i cijenama, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Za potrebe EKIP-a, agencija za ispitivanje javnog mnjenja Damar Plus sprovela je istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno krajem maja i početkom juna i to na uzorku od 1,05 hiljada ispitanika, starosti od 15 i više godina.

“Istraživanje se odnosilo na stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne i mobilne telefonije, interneta i distribucije televizijskih i radio programa, upoznatost sa pojedinim telefonskim brojevima, kao i na stepen obaviještenosti o pravima korisnika elektronskih komunikacionih usluga”, navodi se u saopštenju.

Rezultati istraživanja pokazuju da 44,6 odsto ispitanika koristi fiksnu telefoniju, 97,8 odsto ispitanika koristi mobilne elektronske komunikacione usluge, 95,8 odsto ispitanika prati TV programe putem provajdera TV programa, kao i da 88,4 odsto ispitanika koristi internet.

“Rezultati istraživanja takođe pokazuju da je kvalitetom usluga fiksne telefonije zadovoljno 86,3 odsto korisnika, uslugama mobilne telefonije 85,8 odsto korisnika, uslugama pristupa internetu 87,9 odsto korisnika, dok je kvalitetom usluge koju pruža provajder TV programa zadovoljno 85,2 odsto korisnika”, rekli su iz EKIP-a.

Fiksnu telefoniju koristi 44,6 odsto ispitanika dok je uslugama fiksne telefonije zadovoljno 86,3 odsto, a cijenama usluga u fiksnoj telefoniji zadovoljno je 69,7 odsto ispitanika.

“Procenat korisnika koji su u prethodnih godinu imali smetnje u korišćenju iznosi 41,7 odsto, dok je brzinom otklanjanja smetnji zadovoljno 73,8 odsto korisnika. U prethodnih godinu 37,2 odsto ispitanika je kontaktiralo podršku za korisnike (call centra) svog operatora, dok je 82,7 odsto korisnika zadovoljno uslugom koju su dobili”, navodi se u saopštenju.

Mobilne elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori koristi 97,8 odsto ispitanika, dok 92,7 odsto ispitanika posjeduje takozvani pametni telefon.

“Telefon koji podržava 5G mrežu koristi 48,1 odsto anketiranih građana, dok je 5G mrežu za prenos podataka koristilo 67,9 odsto korisnika koji imaju telefon koji podržava 5G mrežu”, rekli su iz EKIP-a.

Od ukupnog broja korisnika mobilnih usluga 97,1 odsto koristi uslugu telefonskih poziva, 84,4 odsto uslugu pristupa internetu, a 62,7 odsto uslugu SMS poruka.

“Što se tiče internet aplikacija za komunikaciju, najveći broj korisnika koristi Viber 97,2 odsto, zatim slijede Instagram 68,6 odsto, WhatsApp 54,7 odsto i Facebook Messenger 52,6 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Generalni nivo zadovoljstva korisnika uslugama mobilnih mreža iznosi 85,8 odsto, dok nivo zadovoljstva korisnika njihovim cijenama iznosi 72,9 odsto. Servise podrške za korisnike, u prethodnih godinu, koristilo je 27,5 odsto korisnika mobilne telefonije, dok je pruženom uslugom zadovoljno 89 odsto korisnika.

“Uslugu roaminga je koristilo 23,8 odsto korisnika i imamo trend povećanja iz godine u godinu. Da se usluge rominga u zemljama Zapadnog Balkana naplaćuju kao da ih koriste u svojoj mreži u Crnoj Gori zna 80,9 odsto anketiranih građana, dok je 74 odsto istu i koristilo”, rekli su iz EKIP-a.

Broj građana Crne Gore koji prati TV programe preko nekog od sistema za distribuciju TV signala iznosi 95,8 odsto, dok 2,9 odsto korisnika prati TV programe koji se emituju putem radiodifuznih sistema.

“Nivo zadovoljstva kvalitetom usluge koju pruža provajder TV programa je 85,2 odsto, kvalitetom ponude programa zadovoljno je 75,4 odsto, a cijenama 67,7 odsto korisnika”, pokazalo je istraživanje.

Broj građana koji je u prethodnih godinu dana konstatovao smetnje ili prekide u prijemu signala iznosi 40,7 odsto, dok je brzinom otklanjanja tih smetnji zadovoljno 72,5 odsto ispitanika.

“Centar za podršku korisnika (call centar) je u prethodnih godinu kontaktiralo 36,4 odsto korisnika, dok je kvalitetom usluga servisa za podršku zadovoljno 79,9 odsto korisnika. Kao ključni razlog kod izbora provajdera TV programa građani izdvajaju kvalitet, a zatim slijede izbor programa, cijena usluge i paket servisa”, rekli su iz EKIP-a.

Broj građana Crne Gore koji imaju mogućnost da u domaćinstvu koriste internet je 91,5 odsto populacije, dok je 88,4 odsto ispitanika izjavilo da koristi internet.

“Kvalitetom internet servisa u Crnoj Gori zadovoljno je 87,9 odsto, a cijenom 77,1 odsto ispitanika. Broj korisnika interneta koji je u prethodnih godinu primijetio određene smetnje i prekide u korišćenju interneta iznosi 45,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Brzinom otklanjanja smetnji i prekida u pružanju usluge zadovoljno je njih 79,4 odsto. Procenat korisnika interneta koji su u posljednjih godinu koristili uslugu podrške korisničkog servisa iznosi 38,8 odsto, dok je 81,6 odsto od tih korisnika zadovoljno dobijenom uslugom.

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori mogu se naći na sajtu Agencije https://ekip.me/page/reports/istrazivanja/content.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije