fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše pažnje posvetiti poljoprivredi u narednom periodu

Više pažnje posvetiti poljoprivredi u narednom periodu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivreda u Crnoj Gori se, tokom pandemije koronavirusa, neočekivano razvila, jer su se građani ponovo vratili seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji, saopštio je premijer Dritan Abazović i dodao da će taj sektor zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu.

“U ponedjeljak je usvojen budžet i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i enrgetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije”, poručio je Abazović u Budvi na sastanku ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope.

Domaćini sastanka bili su crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio da je ovo važan sastanak za Crnu Goru i odlična prilika da se razmjene mišljenja.

„Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije covid-19 imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajine. Tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani”, kazao je Abazović.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, saopštio je da se država fokusirala na dvije privredne grane – poljoprivredu i turizam.

“Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kada bi proizveli sve ono što bi potrošili turisti koji dođu i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet, kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem”, smatra Joković.

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju naveo migracije seoskog stanovništva u gradove.

“S tim u vezi, poljoprivrednom se na selima bavi većinski starije stanovništvo i veoma mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje, a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi država smanjila svoju oghromnu zavisnost od uvoza hrane”, kazao je Joković.

Njemački ministar poljoprivrede, Cem Özdemir, saopštio je da su ovakvi sastanci od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropsku uniju (EU).

“Volio bih da se i u drugim oblastima, poput oblasti poljoprivrede, načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u EU, što i mi kao Njemačka podržavamo”, kazao je Özdemir.

Ministri su elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.

„Na ministarskom sastanku potpisan je Memorandum o razumevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta, koji će biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju izazova koji slijede“, navodi se u saopštenju.

Tokom ovog skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i težiće da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...