fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVinogradari i vinari da se prijave do 1. novembra

Vinogradari i vinari da se prijave do 1. novembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je vinogradare i vinare da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za ovu godinu.

“Vinogradari i vinari imaju mogućnost da kroz mjere podrške iz Agrobudžeta unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku od 50 do 60 odsto realizovane investicije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Cilj podrške je podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

“Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina”, dodaje se u saopštenju.

Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze.

Maksimalna prihvatljiva investicija je deset hiljada EUR, a minimalna 500 EUR, dok maksimalna podrška iznosi do pet hiljada EUR.

Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova, elementi potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole, sistem za navodnjavanje ‘kap po kap’, mreže za zaštitu od ptica, kao i specifična oprema za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata.

“Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahtjeva za dodjelu podrške”, rekli su iz Ministarstva.

Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu preduzeća, neophodno je da im je primarna djelatnost u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti.

“Nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za dodjelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom”, navodi se u saopštenju.

Obrazac zahtjeva može se preuzeti sa sajta Ministarstva.

Najčitanije