fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu

Usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Programom razvoja Prijestonice Ceitnje za narednu godinu, koji je danas usvojen, planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8,75 miliona EUR, koji se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala i razvoj ruralnog područja.

Na sjednici Senata Prijestonice održane na Ceitnju, kojom je predsjedavao crnogorski predsjednik Jakov Milatović, saopšteno je da se planirani projekti odnose i na trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, unapređenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i društvene infrastrukture.

Članovi Senata su, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, ocijenili da je vidljiva bolja i snažnija dinamika realizacije razvojnih projekata na Cetinju u odnosu na prethodni period, posebno u oblasti infrastrukture i projekata od opšteg interesa, te da se do kraja godine očekuje puna realizacija ovogodišnjeg Programa razvoja Prijestonice.

Tokom sjednice ukazano je na prioritete Prijestonice za narednu godinu, uz ocjenu da će se realizacijom investicija koje su predviđene Programom razvoja snažno uticati na poboljšanje ekonomskog ambijenta i stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

Članovi Senata kazali su da su zadovoljni realizacijom prve faze žičare Kotor- Lovćen koja će dodatno unaprijediti vidljivost Nacionalnog parka Lovćen, kao sastavnog dijela Prijestonice, te da je neophodno ubrzati aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi došlo do realizacije druge faze ovog projekta i povezivanja žičare sa Cetinjem.

Takođe, upućen je predlog Nacionalnoj turističkoj organizaciji da zajedno sa Turističkom organizacijom Cetinja dodatno stavi fokus na promociju kulturno- istorijskog nasljeđa Prijestonice.

Članovi Senata sugerisali su i izmjene i dopune Zakona o Prijestonici kojim bi se dozvolila namjena jednog dijela sredstava za stimulisanje privredne aktivnosti, sa ciljem uticaja na pozitivna demografska kretanja i stimulisanje porasta nataliteta na teritoriji Cetinja.

“Cijeneći obuhvat i značaj aktivnosti planiranih u narednoj godini, prepoznata je potreba češćeg održavanja sjednica Senata, u cilju prosperiteta Prijestonice i njenih građana, zbog čega je naredna sjednica zakazana za kraj marta naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu, kao dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti Prijestonice, Izvještaj o realizaciji Programa razvoja Prijestonice Cetinje za ovu godinu i Izvještaj o radu Senata Prijestonice za ovu godinu sa finansijskim izvještajem.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović i sekretarka Senata Olivera Krivokapić.

Sjednici, uz unaprijed najavljeno odsustvo, nijesu prisustvovali predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije