fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUstavni sud ćuti o provjeri ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini

Ustavni sud ćuti o provjeri ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud već 50 mjeseci ne odlučuje o inicijativi Unije poslodavaca (UPCG) za provjeru ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je uvedena neradna nedjelja, saopšteno je iz te poslodavačke organizacije.

Predstavnik UPCG, Filip Lazović, kazao je da je problem što Ustavni sud ćuti na njihovu inicijativu za provjeru ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini, prenosi portal RTCG.

“Mi smo 2019. godine, dakle prije stupanja na snagu ovog zakona podnijeli inicijativu za provjeru ustavnosti. Imamo samo informaciju da je taj predmet dat nekom od sudija. Nemamo povratnu informaciju, smatramo da je inicijativa opravdana i utemeljena i da će ona dati rezultat za privredu”, rekao je Lazović.

On je naveo da nijesu prihvatili da slobodne dane rješavaju Zakonom o unutrašnjoj trgovini ako imaju Zakon o radu.

„Imamo infrastrukturu legislativnu koja je bila dovoljna. Ako imamo problem na strani primjene, onda se zna kako se to rješava, postoje određeni mehanizmi”, kazao je Lazović.

On je naveo da se u Crnoj Gori poseglo za lošim rješenjem da se jednim sistemskim zakonom koji reguliše trgovinu regulišu radni odnosi zaposlenih i tako se, kako je kazao, ušlo u lošu praksu.

Stav UPCG je, kako je dodao, da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini diskriminatoran.

“Smatram da se time ne omogućava da svako odluči da li mu je isplativo da svoj prodejni objekat otvara nedjeljom ili ne”, kazao je Lazović.

Predstavnica Unije slobodnih sindikata (USSCG), Ivana Mihajlović, navela je da raduje činjenica da su izmjenama Zakona o unutršnjoj trgovini zaposleni konačno dobili jedan dan sedmično odmora koji mahom nijesu imali.

„Napokon je to radnicima u trgovini obezbijeđeno, pošto, nažalost, država nije bila sposobna da obezbijedi to pravo radnicima, i bili su izloženi trpljenjima, da prhvate svoje uslove rada”, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini nijesu rađene kroz socijalni dijalog kako se to očekivalo.

“Kritikovali smo da te izmjene i dopune zakona nijesu rađene kroz socijalni dijalog, nijesu učestvovali reperezentativni nacionalni sindikati ni Unija poslodavaca, to je bio rezultat jednostranog pristupa tadašnje vlade. Tako da je proizveo nezadovoljstvo”, zaključila je Mihajlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi