fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac razvoju ekonomije

Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac razvoju ekonomije

Podgorica, Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, kroz usklađivanje zakonodavstva sa Direktivom o uslugama, unapređuje svoj poslovni ambijent na način da redukuje barijere biznisu, što vodi liberalizaciji usluga, a samim tim i povećava potencijal konkurentnosti preduzeća na tržištu Evropske unije (EU).

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić, učestvovala je na konferenciji Direktiva o uslugama izazovi i šanse za Crnu Goru, koja se, u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, održava u Budvi.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na konferenciji je, u okviru tri panela, razgovarano o ekonomskim benefitima i izazovima u implemetacije Direktive o uslugama za Crnu Goru.

„Imajući u vidu da je živimo u eri ubrzanog razvoja tehnologija i digitalne transformacije društva, jako je važno da našim građanima i privredi omogućimo administrativna pojednostavljenja, a da u isto vrijeme pokažemo kapacitet za sprovođenje pravila koja važe na tržištu EU, što je i na liniji obaveza koje Crna Gora ima prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“, kazala je Žižić.

Ona je navela da je u okviru Poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, prilagođavanje crnogorskog zakonodavnog okvira odredbama Direktive o uslugama posebno značajno, jer daje zamajac daljem razvoju ekonomije.

Žižić je saopštila da se kroz usklađivanje sa Direktivom o uslugama podstiče i priliv stranih direktnih investicija, osnivanje novih preduzeća, ali i otvaranje novih radnih mjesta, što predstavlja konkretne benefite za privredu i građane.

Ona je poručila da je Crna Gora velikim dijelom uskladila oblast usluga sa pravnom tekovinom EU, ali da je potrebno dodatno raditi na snaženju i promovisanju dostupnosti usluga.

Prema riječima Žižić, uspostavljanjem Jedinstvene kontakt tačke kao portala koji će uvezivati privredu i državnu administraciju, pravi se korak naprijed na evropskom putu Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...