fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsklađenost potreba tržišta rada imperativ za konkurentnost

Usklađenost potreba tržišta rada imperativ za konkurentnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalifikovana radna snaga i usklađenost potreba tržišta rada imperativ su za konkurentnost crnogorske ekonomije, zaključeno je na nacionalnoj konferenciji povodom predstavljanja Regionalnog Challenge Fonda (RCF).

Iz Privredne komore (PKCG) su saopštili da je RCF 1. februara objavio poziv za jačanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i osposobljavanja kroz ulaganje u opremu i infrastrukturu.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da je projekat kapitalno važan za Crnu Goru i region.

„Kvalifikovani zaposleni su neophodni da bi naša ekonomija bila konkurentnija, a to je siguran put da privreda napreduje i doprinese regionu i Evropi”, ocijenio je Golubović.

On je naveo da je stručno obrazovanje nezaobilazan činilac društvenog i ekonomskog napretka zemlje i da je prepoznato u Agendi za održivi razvoj, sa obavezom da se do 2030. godine značajno poveća broj mladih i odraslih sa relevantnim vještinama za zapošljavanje i preduzetništvo.

Golubović je podsjetio da je PKCG jedan od pokretača inicijative za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Crne Gore.

„Danas, naša privreda posredstvom PKCG i drugih poslovnih asocijacija, učestvuje u stručnom obrazovanju mladih po evropskom modelu. Zato će Komora tokom pripremnog i implementacionog ciklusa ovog projekta biti na raspolaganju partnerima, finansijerima i institucijama”, saopštio je Golubović.

Iz PKCG su objasnili da će za podršku projektima kroz RCF biti izdvojeno između 150 i 600 hiljada EUR po projektu, odnosno blizu 19 miliona EUR za cijeli region, zahvaljujući njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Weber, saopštio je da je neusaglašenost ponude i potražnje na tržištu rada ključni izazov sa kojim se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.

„Neophodna je tješnja saradnja sa privrednim sektorom, ali je teško kreirati podsticajne mjere za kompanije da preuzmu aktivnu ulogu u stručnom obrazovanju. Bilo je neophodno naći nove načine da se finansira stručno obrazovanje i obuka u partnerskim zemljama i da se doprinese zaposlenosti“, poručio je Weber.

Prema njegovim riječima, RCF je rezultat tih razvojnih procesa i dolazi u pravom trenutku, jer je to prilika za kompanije i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem da se pripreme za period nakon pandemije, kako bi se stabilizovali biznis modeli sa dobro obučenim zaposlenim.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Martin Ćalasan, saopštio je da je u Crnoj Gori prepoznat značaj učenja kroz rad za poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja.

„Samo znanje koje je upotrebljivo i upotrijebljeno koristiće korisnicima, društvu, privredi i državi. Kroz ovaj Fond u značajnoj mjeri će se pospješiti saradnja institucija našeg sistema, a zatim privreda i škola međusobno”, smatra Ćalasan.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da je ulaganje u ljudske resurse imperativ za privedni razvoj svake nacionalne ekonomije.

„Inicijative poput RCF-a su prilika za kompanije i pružaoce stručnog obrazovanja da se što bolje povežu, udruže ljudske i materijalne resurse i zajedničkim radom doprinesu razvoju kvalitetnih biznis ideja”, navela je Lipovina-Božović.

Ona je ocijenila da praktično iskustvo, koje će učenici i studenti steći kroz rad u realnom radnom okruženju, predstavlja dodatu vrijednost prilikom prepoznavanja njihovih stručnih kompetencija od poslodavca.

Poziv za podnošenje prijava objavljen je na www.rcf-wb6.org i otvoren je do 30. aprila.

RCF je novi program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Najčitanije