fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUradiće novu studiju izvodljivosti budućih investicija

Uradiće novu studiju izvodljivosti budućih investicija

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Vlada planira da zaustavi prodaju udjela državnih fondova u Institutu „Simo Milošević“ najdalje do kraja naredne godine, navodi se u akcionom planu usvojenog Programa razvoja zdravstvenog turizma (PRZT), pišu Dnevne novine.

„Proizvodi zdravstvenog turizma u Crnoj Gori u najvećoj mjeri se oslanjaju na Institut, brojne stomatološke ordinacije, hotele sa wellness i spa sadržajima, te na nacionalne parkove i zaštićena područja. Uz to, zdravstveni turizam predstavlja dodatnu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi, s naglaskom na pozicioniranje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije“, precizira se u dokumentu Ministarstva ekonomskog razvoja.

Prema pokazateljima iz Programa, Institut je u 2019. godini prihodovao 11,81 milion EUR. Od tog iznosa, 6,04 miliona je priliv od stranih gostiju – čak 2,88 miliona za norveške pacijente, što čini 47,71 odsto prihoda sa ino-tržišta ili 24,15 odsto ukupno ostvarenog prihoda u rekordnoj turističkoj godini.

Korisnici usluga iz Crne Gore donijeli su prihode od 5,77 miliona EUR, uz dominantnih 3,33 miliona EUR od Fonda za zdravstveno osiguranje – 57,63 odsto prihoda sa domaćeg tržišta ili 27,89 odsto ukupnog prihoda u 2019.

U Strategiji pametne specijalizacije (S3) od 2019. do 2024. godine, posebno poglavlje odnosi se upravo na zdravstveni turizam zasnovan na održivim principima.

U njemu je istaknuta neophodnost modernizacije i unapređenja Instituta kako bi postao vodeći centar za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju oboljenja koštano-mišićnog sistema ne samo u regionu, već i u Evropi.

„Institut, sa 70 godina tradicije, bio je prepoznat kao vodeća institucija za ‘izvozno orijentisan’ cjelogodišnji zdravstveni turizam prema visokoplatežnim emitivnim tržištima, čiju poziciju je neophodno vratiti i osnažiti“, zaključak je dokumenta S3.

Kako bi se u tome uspjelo, preporuka je da se, između ostalog, unapređuju medicinski i rehabilitacioni tretmani za oboljenja koštano-mišićnog sistema, uz uvođenje biomehanike i nanotehnologije. Za takvu transformaciju Instituta planirano je 60 miliona EUR ulaganja, koji bi rezultirali barem dvostruko većim prihodima.

No, na takve investicije vjerovatno će se sačekati još koju godinu. Naime, do kraja septembra naredne godine trebalo bi da bude urađena nova studija izvodljivosti budućih investicija u naš najznačajniji i najveći objekat zdravstvenog turizma koji se nalazi u Igalu, a za što će biti izdvojeno 30 hiljada EUR.

Uz to, još tri hiljade EUR biće dato za analizu postojeće obuke i definisanje potreba za stručnim kadrom u Institutu. I to su, prema akcionom planu, sva izdvajanja namijenjena ovom zdravstvenom centru nadomak Herceg Novog.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije