fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUputili preporuke o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini

Uputili preporuke o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni partneri su uputili preporuke o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma na razmatranje čime bi se ukinula neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske sezone za ovu godinu.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, upitan za stav povodom najave da će neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske turističke sezone biti ukinuta, kazao je da će Vlada prihvatiti ono što dogovore sindikat i poslodavci.

“Sve što oni dogovore nama je potpuno prihvatljivo”, naveo je Đurović.

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata, Ivana Mihajlović kazala je Pobjedi da je Socijalni savjet, koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata, reprezentativnog udruženja poslodavca i Vlade, na sjednici 31. marta ove godine, usvojio preporuku o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Ona je upućena Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma na razmatranje. Uz navedenu preporuku dostavljen je kompromisni prijedlog socijalnih partnera o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je rezultat višegodišnjih pregovora na nivou socijalnih partnera i Vlade”, kazala je Mihailović dodajući da su postigli kompromis uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije, potrebe za dodatnim punjenjem budžeta, te posebno potrebe malih trgovaca i porodičnih trgovina.

Ona je kazala da postoji široka lepeza modela u zemljama regiona i evropskim zemljama, posebno onim koje su turističkog karaktera pa su socijalni partneri sagledavajući sve mogućnosti, a uz direktno učešće predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, postigli kompromis da se od zabrane rada nedjeljom u trgovini, po osnovu člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, predvidi privremeni izuzetak kojim bi se u toku ljetnje i zimske turističke sezone u periodu 2023/24. godina omogućio rad nedjeljom u trgovini na veliko i malo.

Njihove preporuke se, kako je kazala, odnose na to da se trgovina na veliko i malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara u vremenu od sedam do 15 sati ili od 15 do 23 sata, osim u prodajnim objektima smještenim u okviru trgovačkih centara u kojim se trgovina na malo može obavljati samo u vremenu od deset do 18 sati.

“Trgovci na ovaj način mogu raditi samo u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedne opštine (jedinice lokalne samouprave). O prodajnom objektu u kojem će obavljati trgovinu za vrijeme sezone, trgovac je dužan da obavijesti Inspekciju rada najkasnije 15 dana prije početka rada”, navela je Mihailović precizirajući da je trgovac dužan da zaposlenom koji obavlja rad nedjeljom omogući da kao dan godišnjeg odmora koristi prvu narednu subotu.

Takođe ističe da zaposleni koji radi nedjeljom bi imao pravo na uvećanje zarade u iznosu 80 odsto po satu.

“Ove izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovine važile bi samo godinu od stupanja na snagu zakona, nakon čega bi socijalni partneri i Vlada sagledali efekte ovih izmjena i zadovoljstvo radnika i poslodavaca u sektoru”, tvrdi Mihailović.

Iz drugog reprezentativnog Saveza sindikata Crne Gore, predsjednica koja predstavlja sektor trgovine Sonja Knežević kazala je da očekuju da će Vlada usvojiti njihove preporuke i da će uz pomoć Inspekcije rada i zaposlenih ispratiti poštovanje postignutog dogovora.

“Poslodavac će moći otvoriti samo jedan objekat u gradu koji će raditi jednu smjenu dok će zaposleni koji bude radio nedjeljom imati slobodnu narednu subotu i nedjelju”, kazala je Knežević.

Ona dodaje da je do pregovora došlo na zahtjev Udruženja poslodavaca i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, pravdajući zahtjev time što je turistička sezona zadnje tri godine bila ugrožena pandemijom i globalnom ekonomskom krizom.

“Zbog slabijeg punjenja budžeta od turizma smo kao odgovorni socijalni partneri izašli u susret da se privremeno uvede novi član u Zakonu o spoljnoj trgovini kako bismo uvidjeli koje benefite donosi rad nedjeljom u turističkoj sezoni”, kazala je Knežević.

Prema njenim riječima, Sindikat trgovine će istrajati da nedjelja van sezone, u zakonu, ostane neradan dan za zaposlene u trgovini.

“Pokazalo se da su trgovački lanci imali 12,5 odsto veći neto profit od 2021. godine s time što se povećao broj zaposlenih u trgovini tako da im neradna nedjelja nije loše uticala na rezultate poslovanja što su i pojedini trgovački lanci i sami potvrdili”, tvrdi Knežević dodajući da očekuju od socijalnih partnera da i Sindikat trgovine nakon 20 godina potpiše GRU za ovaj sektor i da su se za to stekli uslovi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije