fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUpravnici nezadovoljni izmjenama Zakona o stečaju

Upravnici nezadovoljni izmjenama Zakona o stečaju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajni upravnici nezadovoljni su predloženim izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, kojima će biti nametnuta provjera znanja i licenciranje, saopšteno je iz Komore stečajnih upravnika.

Nezadovoljni su i predstavnici radnika stečajnih preduzeća, jer strahuju koje će odredbe na kraju biti ozakonjene u Skupštini, kako bi se poboljšao njihov status, pišu Vijesti.

Radna grupa uputila je Predlog o izmjenama i dopunama Zakona na usaglašavanje Sekretarijatu za zakonodavstvo, a po završetku tog procesa, Ministarstvo ekonomije, kako je navela ministarka, Dragica Sekulić, uputiće ga na usvajanje Vladi, odnosno Skupštini.

Sekulić je rekla da su očekivanja da će se sve završiti u prvoj polovini naredne godine i obrazložila da se izmjenama i dopunama Zakona pristupilo kako bi se stvorile pretpostavke za unapređivanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka.

Predsjednik Komore stečajnih upravnika, Milan Kastartović, razočaran je što njihove primjedbe nijesu prihvaćene u većem obimu, jer će zakon u praksi, pored stečajnih sudija, sprovoditi najviše stečajni upravnici.

„Smatramo da upravnici nijesu jedini odgovorni za kvalitet vođenja stečaja, te da im mnoge službe lošim radom prije uvođenja i tokom postupka otežavaju posao“, rekao je Kastratović.

Prema njegovim riječima, navedeno je da se pojavila sumnja u kvalitet znanja i da će te probleme riješiti provjera i licenciranje, ali se zaboravilo da je stečajni upravnik jedino zanimanje koje za rad odgovara ličnom imovinom.

„Pitamo se da li provjeru znanja imaju advokati, ljekari, procjenitelji, zubari, i pri tom im licence izdaju njihove komore, a ne ministarstva i da li iko od njih odgovara ličnom imovinom za svoj rad“, rekao je Kastratović.

Posebno pitanje je, kako je naveo, ko će provjeravati znanje iz stečajnog postupka i da li to podrazumijeva praktična znanja u njegovom vođenju.

„Tu kompentenciju imaju stečajne sudije koje imaju znanje iz ove oblasti i godinama se bave tom problematikom, ali je problem što oni rade sa stečajnim upravnicima, koje su u slučaju lošeg rada imali pravo da razriješe, te se može zaključiti da su upravnici u stalnoj provjeri znanja, pa je nepotrebno organizovati polaganje za produženje licence“, smatra Kastratović.

On je naglasio da Komora podržava obaveznost kontinuirane edukacije i rekao da dopunjeni zakon treba usaglasiti sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, Zakonom od državnoj upravi i Zakonom o zaradama u javnom sektoru, za šta već postoji mišljenje nadležnih organa.

Advokat i stečajni upravnik, Borislav Radović, rekao je da su “suštinske primjedbe zanemarene ili ignorisane”.

“Nacrt odnosno zakon o stečaju je dokaz da sistem želi zadržati uticaj nad stečajnim postupkom i izborom upravnika. To što su visokorangirani pojedinci iz sistema posebno zainteresovani da ovakav nacrt postane zakonski tekst, je normalno u nenormalnim uslovima”, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada nema potrebnog kapaciteta stručne kritičke javnosti, kada opozicija ne dolazi u Skupštinu, onda sistem radi po svojoj volji.

“Zakon o stečaju je u mnogim odredbama neustavan i to će dokazati vrijeme pred nama”, ukazao je Radović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...