fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpravni sud presudio u korist e-commerce klijenata Atlas banke

Upravni sud presudio u korist e-commerce klijenata Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni sud presudio je u korist e-commerce klijenata Atlas banke, saopštio je advokatski tim Atlas grupe.

„U postupku koji je vođen pred Upravnim sudom, početkom novembra donijeta je prva presuda u korist e-commerce klijenata Atlas banke, kojim se obaraju rješenja Ministarstva finansija i Uprave prihoda i carina, po kojima je obračunat porez na dobit e-commerce klijentima Atlas banke“, navodi se u saopštenju.

Advokati su naveli da se Upravni sud time jasno odredio prema postupanju Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija prema svim klijentima koji su koristili e-commerce uslugu Atlas banke, a kojima je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) blokiralo sredstva u iznosu od 64 miliona EUR kod te finansijske institucije sa argumentom da se radi o utaji poreza.

„Ovakva presuda upućuje na to da su osnovani navodi akcionara Atlas banke da je blokada sredstava e-commerce klijenata u iznosu od 64 miliona EUR u 2018. godini izvršena bez zakonskog osnova i sa namjerom da se banci nanese šteta, što je u konačnom dovelo do stečaja u Atlas banci“, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka (CBCG) je izdala nalog Atlas banci da se ukupan iznos od 64 miliona EUR koji se nalazio na računu e-commerce klijenata isključi iz obračuna likvidne aktive, zbog čega je koeficijent likvidnosti banke pao ispod zakonom propisanog minimuma, a što je vrhovnoj monetarnoj instituciji bio razlog za uvođenje privremene uprave i kasnije stečaja.

Klijent u čiju korist je donesena predmetna presuda iznio je pred Upravnim sudom sve relevantne činjenice u vezi poslovanja e-commerce klijenata i ocijenio način postupanja Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija u upravnom postupku.

“Da je u postupku vršena pravilna analiza poslovanja subjekta nadzora u skladu sa propisima, jasno bi se utvrdilo da se subjekat nadzora nije bavio trgovinom. Ne postoji nijedan dokaz da se tužilac bavio takvom djelatnošću, a površnost u rješavanju potvrđuje okolnost da se na više mjesta navodi da se subjekat nadzora bavio e-commerce-om, iako je to samo servis banke koji ona pruža svojim klijentima”, navedeno je u presudi.

Obarajući rješenja Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija sud je konstatovao da je tužba osnovana.

„Stavovi koje je iznijelo Ministarstvo finansija bili su veoma površni. To je pojašnjeno u obrazloženju presude“, navodi advokatski tim.

Oni smatraju da se ovom presudom takođe potvrđuju i argumenti da su procesi protiv Atlas grupe i Duška Kneževića politički motivisani, što je Interpol, kako tvrde, i konstatovao u rješenju kojim je međunarodne potjernice protiv Kneževića odbio kao neosnovane.

„Usljed ovakvog selektivnog pristupa Poreske uprave i organa Crne Gore, e-commerce klijenti Atlas banke pokrenuli su postupke pred domaćim i međunarodnim institucijama u cilju zaštite svojih interesa“, navodi se u saopštenju.

Akcionari Atlas banke pokrenuli su arbitražni postupak pred međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu radi zaštite imovinskih interesa klijenata banke i svojih interesa i ugleda i reputacije kako banke tako i akcionara.

U vezi sa tim, iz advokatskog tima koji zastupa interese akcionara Atlas banke smatraju da ova presuda predstavlja uvod u rasvjetljavanje okolnosti pod kojim su donošene odluke u odnosu na Atlas banku, njene akcionare, pa samim tim i klijente.

Advokati smatraju da ova presuda predstavlja čvrst argument na strani banke i njenih akcionara u arbitražnom postupku, u kojem sudski postupak treba uskoro da počne.

“Vjerujemo da će u ponovljenom postupku koji slijedi pred Upravom prihoda i carina i Ministarstvom finansija, institucije države Crne Gore ispraviti nakaradnu politiku koji je vodila prethodna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), te da će se na zakonit način postupati, kako je to u zaključku presude naveo i Upravni sud”, zaključili su iz advokatskog tima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije