fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUniprom pozajmljivao novac Uniprom metalima

Uniprom pozajmljivao novac Uniprom metalima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nikšićka kompanija Uniprom, u kojoj je izvršni direktor biznismen Veselin Pejović, pozajmljivala je godinama novac sestrinskoj firmi Uniprom metali, pokazao je revizorski izvještaj za prošlu godinu, gdje je evidentirano da se radi o pozajmicama vrijednim 33,7 miliona EUR.

Revizorski izvještaj Uniprom metala pokazao je da je ta kompanija prošle godine pozajmila od Uniproma oko 19 miliona EUR, piše Dan.

Uniprom metali, koji gazduju nakadašnjim Rudnicima boksita, godinama posluju profitabilno, što nije slučaj sa Unipromom, koji gazduje Кombinatom aluminijuma.

U revizorskom izvještaju, koji je sačinila revizorska kuća Crowe MNE, iskazano je mišljenje sa rezervom.

„Кao što je objelodanjeno u napomeni uz finansijske iskaze, društvo ima iskazane date avanse u iznosu od 1,5 miliona EUR, koji se odnose na avans uplaćen NLB grupi po osnovu ugovora o regulisanju međusobnih odnosa od 28. marta 2017. godine, koji se odnosi na kupovinu hotela Tara u Bečićima“, navodi se u obrazloženju osnove za mišljenje sa rezervom.

Oni su naveli da je tim ugovorom i njegovim aneksom od 13. decembra 2017. godine preduzeće bilo obavezno da uplati 1,5 miliona EUR na ime prve i druge rate i iznos od 18,5 miliona na ime treće, koju je trebalo da uplati do kraja 2018. godine. U slučaju da kompanija ne uplati kompletan iznos, NLB grupa ima pravo da zadrži iznos prve i druge rate, koji se smatra kaparom.

„Do dana izdavanja ovog mišljenja, društvo nije uplatilo treću ratu i nije ispunilo ugovornu obavezu. U skladu sa tim smatramo da su dati avansi društva na 31. decembar prošle godine precijenjeni za iznos od 1,5 miliona“, piše u obrazloženju.

Tokom prošle godine kompanija Uniprom metali imala je prihod od oko 20,6 miliona EUR, što je uvećanje u odnosu na 2019. godinu kada je ta stavka iznosila oko 17,7 miliona EUR. Ipak, poslovni rezultat kompanije u prošloj godini bio je nešto lošiji u odnosu na 2019. godinu.

Кompanija raspolaže stalnom imovinom vrijednom oko 42 miliona EUR. Pejovićeva firma imala je u prošloj godini i nematerijalna ulaganja.

„Nematerijalna ulaganja u iznosu od 1,83miliona EUR odnose se na priznatu nematerijalnu imovinu koncesiju. Društvo je 27. novembra 2015. godine potpisalo ugovor o prenosu ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine crvenih
boksita sa ležišta Zagrad, Đurakov do dva, Štitovo dva i Biočki stan prema kojem firma ONICO iz Poljske, kao ustupalac, prenosi na konzorcijum Uniprom i Uniprom metali obaveze i odgovornosti po osnovu ugovora o koncesiji“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...