fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediće se osnov za intervenciju u banci koja je u problemima

Unaprijediće se osnov za intervenciju u banci koja je u problemima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Usvajanjem zakona o sanaciji kreditnih institucija, koje se očekuje krajem naredne godine, unaprijediće se pravni osnov za primjenu instrumenata za pravovremenu intervenciju u banci koja je u problemima, kako bi se obezbijedio nastavak njenih ključnih finansijskih i ekonomskih funkcija.

Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da će se tim zakonom istovremeno ograničiti uticaj propasti banke na ekonomski i finansijski sistem na najmanju moguću mjeru i uz minimalne mogućnosti da troškove sanacije, u krajnjem, snose poreski obveznici.

Savjet CBCG danas je na sjednici usvojio radne verzije nacrta zakona o kreditnim institucijama i njihovoj sanaciji, kao i o izmjenama i dopunama zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

„Cilj pripreme radnih verzija ovih zakona je usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim direktivama u segmentima koji se odnose na pristup djelatnosti kreditnih institucija i investicionih društava i uspostavljanje okvira za njihov oporavak i sanaciju”, kazali su iz CBCG.

Savjet je usvojio i izmjene i dopune Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, kojom su unaprjeđena rješenja iz važeće odluke u dijelu koji se odnosi na vrednovanje kolaterala u postupku klasifikacije aktive i izdvajanja rezervacija za potencijalne kreditne gubitke u bankama.

CBCG je, u makroekonomskom izvještaju za treći kvartal, konstatovao da je u prvih devet mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježen rast vrijednosti obavljenih građevinskih radova od 31,5 odsto, broja dolazaka turista 12,4 odsto i industrijske proizvodnje 24,4 odsto, pri čemu je posebno značajan rast, od čak 84,8 odsto, ostvaren u sektoru snabdijevanja električnom energijom.

„Bankarski sektor u Crnoj Gori na nivou sistema, tokom prva tri kvartala, karakteriše sigurnost i stabilnost, uz ostvarenu visoku likvidnost i solventnost. Kod jedne banke, zabilježeno je pogoršanje pokazatelja likvidnosti“, navodi se u saopštenju.

Bilansna suma banaka je imala tendenciju rasta i na kraju septembra dostigla je iznos 5,5 odsto veći u odnosu na kraj prošle godine.

Rast na strani aktive je dominantno rezultat rasta kredita, dok na strani pasive depoziti u bankama bilježe najznačajniji rast.

Iz CBCG su naveli da su nekvalitetni krediti na kraju septembra iznosili 200,6 miliona EUR i činili su 6,71 odsto ukupnih.

„Kod dvije banke je zabilježen značajno viši nivo nekvalitetnih kredita. Visoka likvidnost banaka, kao i uslovi finansiranja na međunarodnim finansijskim tržištima, utiču na dalje smanjenje kamatnih stopa banaka“, dodali su iz CBCG.

U izvještaju o kretanju cijena konstatovano je da je treći kvartal karakterisalo usporavanje inflacije.

Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka i preduzeća očekuje inflaciju izmedju 2,5 odsto i tri odsto.

„Modelska procjena za kraj ove godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,1 odsto do 3,2 odsto, sa centralnom tendencijom od 2,6 odsto. Ekspertska procjena CBCG bazira se na usporavanju inflacije u trećem kvartalu i projektuje da će se inflacija u ovoj godini kretati u rasponu od 1,5 odsto do 3,5 odsto“, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za treći kvartal ove godine, koji pokazuju da su kreditni uslovi za privredu i stanovništvo povoljniji u odnosu na prethodno tromjesečje, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada.

Iz CBCG su naveli da banke očekuju da će skoro svi uslovi kreditiranja za stanovništvo u narednom kvartalu biti povoljniji.

„Anketa pokazuje i da je, tokom trećeg kvartala, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla, pri čemu je tražnja privrede bila vođena potrebom za finansiranjem kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih dugova, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova, kao i kupovina nepokretnosti i trajnih potrošnih dobara“, objasnili su iz CBCG.

Savjet CBCG je podržao i Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, uz ocjenu da se njime nastavlja primjena mjera konsolidacije koje će doprinijeti jačanju fiskalne održivostii.

„Predviđen je najveći iznos kapitalnog budžeta do sada, što predstavlja snažnu razvojnu komponentu koja će generisati nove vrijednosti i uticati na budući rast i razvoj“, zaključili su iz CBCG.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...