fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnapređenje infrastrukture prioritet

Unapređenje infrastrukture prioritet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unapređenje infrastrukture, podizanje nivoa usluge i reorganizacija preduzeća ostaju prioriteti Aerodroma Crne Gore, kako bi poslovali kao moderna i kompletna vazdušna luka, saopštio je izvršni direktor kompanije, Goran Jandreoski.

On je na predstavljanju monografije pod nazivom Više od vijeka, povodom obilježavanja 108 godina crnogorske avijacije, kazao da je u trenutku nakon pandemije, kada se vazdušni saobraćaj bude oporavljao, potrebno stvoriti novu viziju razvoja.

“Brzinom kojom ćemo donositi dobre i racionalne odluke odredićemo koliko će biti dobra sljedeća sezona, a zatim i sve naredne”, poručio je Jandreoski, prenosi Mediabiro.

On je dodao da je teško pratiti evropske regulative, zbog čega su svaka podrška i pomoć dragocjene.

Jandreoski je saopštio i da su u kompaniji zadovolnji sezonom, kao i da su rezultati premašili očekivanja po broju putnika i opsluženih aviona.

On je rekao i da je ponasan na činjenicu da se za vrijeme njegovog mandata radi na promocije knjige, kao i da je monografija materijal iz kojeg će mnoge buduće generacije crpiti inspiraciju za herojske podvige i učiti po neku lekciju o hrabrosti.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Nebojša Đoković, kazao je da monografija, čiji su autori Boris Čirgić i Aleksandar Radić, na pravi način predstavila početke i razvoj crnogorskog vazduhoplovstva, kao i da je ona rezultat pregunuća i dugogodišnje predanog rada velikog broja ljudi.

“Monografija obiluje mnoštvom podataka, a ilustrovana je brojnim fotografijama i na pravi način predstvlja početke i razvoj crnogorskog vazduhoplovstva”, rekao je Đoković.

On je podsjetio da se počeci crnogorskog vazduhoplovstva vežu sa septembar 1913. godine, kada je na Cetinje, na Obilića poljanu sletio Italijan slovenačkog porijekla.

“Od tog vremena mnogi crnogorski avijatičari su hrabro jedrili nebom i bili rado viđeni, ne samo u našim, nego i u najprestižnijim svejtskim aviokompanijama”, naveo je Đoković.

On je dodao da je 5. maja 1930. godine u Podgoricu sletio prvi civilni avion, dok je redovan putnički saobraćaj uspostavljen 1954. godine, na relaciji Beograd-Podgorica. Aerodrom u Tivtu svečano je otvoren 1. maja 1957. godine, a direktna linija sa Beogradom uspostavljena 15. juna.

“Naš cilj je da u lijepoj komunikaciji i saradnji sagledamo sve dobronamjerne sugestije i predloge za rješavanje problema i ideje koje mogu biti dobar put da zajedno kroz aviosaobraćaj ponovo trasiramo put domaćoj ekonomiji”, rekao je Đoković.

On je dodao da su tokom sezone uloženi veliki napori.

“Vjerujemo da svi vidimo rezultate. Naša odgovornost je ogromna, ali i volja da se stvari maksimalno unaprijede. U ima borda direktora i menadžmenta kompanije obećavamo da ćemo stremiti tom cilju”, zaključio je Đoković.

Čirgić je zahvalio Aerodromima što su podržali monografiju i kazao da su dali sve od sebe da na pravi način pokažu bogatu vazduhoplovnu istoriju Crne Gore.

“Ovo je priča koja je jedinstvena. Takve priče nema u drugim djelovima svijeta”, saopštio je Čirgić i dodao da se knjiga završava 2019. godinom, iako se razmišljalo o tome da se ona dopuni podacima za prošlu godinu, koja je za vazduhoplovstvo bila najteža.

On je kazao da se nada da će vazduhoplovstvo opet dostići onaj nivo koji je imalo prije pandemije koronavirusa.

Radić je rekao da ne treba zaboraviti komponentu ratnog vazduhoplovstva i to da su u Podgorici tradcionalno školovani piloti za potrebe Jugoslavije, ali i za Libiju i Zambiju.

“Trebalo je prikazati tu priču, otkinuti neke fragmente i podsjetiti ljude koliko je to značajno i da u budućnosti, na bazi tog nasleđa, može da se očekuje mnogo lijepih stvari i mnogo letova za avijaciju”, saopštio je Radić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan