fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnapređenje distributivne mreže od vitalnog značaja za ekonomski razvoj države

Unapređenje distributivne mreže od vitalnog značaja za ekonomski razvoj države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ima veliki uticaj na industriju i privredu Crne Gore, a održavanje i unapređenje distributivne mreže su od vitalnog značaja za ekonomski razvoj države i osiguravanje energetske sigurnosti.

To je rekao državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović povodom obilježavanja sedam godina postojanja CEDIS.

Iz MKI su rekli da su se na skupu u vili Gorica, osim Šahmanovića, obratili premijer Dritan Abazović, predsjednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović i izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović.

Šahmanović je čestitao na važnom datumu.

“Crnogorski operator distributivnog sistema ima značajnu ulogu u distribuciji električne energije širom naše zemlje”, kazao je Šahmanović.

Prema njegovim riječima, uloga koja je data CEDIS-u ima veliki uticaj na građane, industriju i privredu Crne Gore, a od predanosti, stručnosti i inovativnosti njegovog tima zavisi stabilno i pouzdano električno napajanje svih navedenih sektora.

“Održavanje i unapređenje distributivne mreže su od vitalnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore i osiguravanje energetske sigurnosti”, rekao je Šahmanović.

On je dodao da posebno ističe važnost razvoja zelene energije i unapređenja sistema kako bi mogli da private nove korisnike koji instaliraju solarne panele radi proizvodnje električne energije.

Šahmanović je rekao da proaktivnost mora postati novi princip u zadovoljavanju energetskih potreba građana i privrede.

“Trebamo iskoristiti dostupne resurse, ali takođe trebamo imati širi konsenzus i dijalog kako bismo izvukli kvalitetne zaključke. Mnoga iskustva i znanja sa razvijenih područja su nam na raspolaganju, samo trebamo da ih primjenimo”, kazao je Šahmanović.

On je rekao da vjeruje da je kroz saradnju i sagledavanje iskustava iz regiona neophodno razmotriti naredne korake i odabrati najpovoljnije pristupe za unapređenje mreže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije