fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUložiti napore za poboljšanje stanja u poljoprivredi

Uložiti napore za poboljšanje stanja u poljoprivredi

Berane, (MINA-BUSINESS) – Nadležne institucije bi, koordinisanom akcijom, trebalo da ulože napore da se stanje u oblasti poljoprivrede poboljša i obezbijedi adekvatno vrjednovanje domaćih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je predsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović.

On je na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti – Berane 2022, koji organizuje Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu beranske Opštine, kazao da će na toj manifestaciji svoje proizvode i usluge predstaviti oko 90 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

“Sajam u Beranama ove godine, pored domaćih, okuplja i veliki broj izlagača iz susjednih zemalja i predstavlja izvrsnu priliku za promiciju i plasman domaćih proizvoda. Domaći proizvodi, njihov kvalitet i dostupnost, pitanja su koja nam veoma zaokupljaju pažnju, imajući u vidu rast cijena i nestašicu hrane u svijetu“, rekao je Todorović.

On je dodao da je posebno zadovoljstvo što je sajam organizovan u saradnji sa Ministartvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon trogodišnje pauze izazvane pandemijom koronavirusa.

Prema riječima Todorovića, poljoprivredna proizvodnja predstavlja najznačajniji izvor prihoda stanovništva opštine, čija lokalna uprava ulaže značajne napore kako bi pospješila stanje u sektoru poljoprivrede.

“U prethodnom periodu intezivirali smo aktivnosti na unapređenju infrastrukture u svim mjesnim zajednicama na teritoriji Opštine Berane, koje su finansirane iz opštinskog budžeta, ali realizovane sa partnerima – Direkcijom za kapitalne investicije i kroz programe kao što je IFAD“, saopštio je Todorović.

Direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Miroslav Cimbaljević, kazao je da beranska opština ima veliki potencijal kada je u pitanju razvoj poljoprivrede na sjeveru.

“Naša želja je da u narednom periodu potencijale koje ima Berane iskoristimo na još bolji način kroz projekte koje će sprovoditi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa lokalnom samoupravom, kako bi povoljnost i dostupnost hrane u našoj državi bili na što većem nivou“, rekao je Cimbaljević.

On je dodao da je svijest kada je proizvodnja hrane u pitanju podignuta na viši nivo i da će izradom nove strategije i usvajanjem novog programa IFAD III, koji će biti aktivan već sljedeće godine, veći broj ljudi iz tog kraja moći da aplicira, a sve sa ciljem da putna i vodna infrastruktura, kao i sve površine u opštini budu stavljene u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Sekretar za poljoprivredu Božo Premović, naveo je da je cilj sajma povezivanje poljoprivrednih proizvođača, investitora, investicionih fondova, banaka i svega onoga što ima veze sa poljoprivrednom proizvodnjom.

„Nadam se da je ova manifestacija ispunila svoj cilj i obećavam da će ovaj sajam postati tradicionalan i da će iz godine u godinu biti brojniji. Broj izlagača nam govori da je sajam uspješan i poručujem da ćemo i dalje voditi računa o svim poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je Premović i najavio povećanje Agrobudžeta i već od naredne godine uvođenje novih mjera.

Svoje štandove na sajmu imaju učenici Srednje stručne škole „Vukadin Vukadinović“ iz Berana i Hemijske srednje škole iz Podgorice. Prisutni su i proizvađači i prodavci mehanizacije i opreme, koja omogućava lakšu proizvodnju hrane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije