fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUkidanje eura bi otežalo ekonomski razvoj

Ukidanje eura bi otežalo ekonomski razvoj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi, u slučaju eventualnog zahtjeva za ukidanje eura, bila izložena brojnim rizicima koji bi usporili i dodatno otežali dalji ekonomski razvoj, što nije u interesu države, ali ni Evropske unije (EU), ocijenjeno je iz Unije poslodavaca (UPCG).

“Naime, u slučaju eventualnog zahtjeva za ukidanje eura, Crna Gora bi bila izložena negativnim konsekvencama. Kompletna promjena sistema bi u značajnoj mjeri doprinijela makroekonomskoj nestabilnosti, a tu su i rizici fiskalnog disbalansa, inflacije, rasta sive ekonomije i smanjenog priliva direktnih stranih investicija”, rekli su predstavnici UPCG agenciji Mina-business.

To bi, kako su kazali, moglo usporiti i dodatno otežati dalji ekonomski razvoj, što nikako nije u interesu Crne Gore, ali ni EU koja pruža punu podršku Crnoj Gori u procesu integracija, te nije za očekivati da EU preduzima korake i mjere koje bi oslabile njenu buduću članicu.

“Zato je više nego koristan i jedini ekonomski opravdan pristup države po ovom pitanju jačanje dijaloga sa institucijama EU i pravovremena priprema, kako bi se na minimum svele moguće posljedice nastale u slučaju eventualnog zahtjeva za napuštanje eura kao zvanične valute”, smatraju u UPCG.

Iz te poslodavačke organizacije su podsjetili da Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, zahtijeva od zemalja koje pregovaraju o članstvu da obezbijede nezavisnost centralnih banaka, dok se javnom sektoru zabranjuje privilegovan pristup finansijskim institucijama.

“Takođe, ovo poglavlje obuhvata i poštovanje kriterijuma za usvajanje eura, a po njihovom ispunjenju i pristupanje eurozoni, što u slučaju Crne Gore otvara i posebno važno pitanje budućeg statusa eura koji je još od 2002. godine naša zvanična valuta i sredstvo plaćanja”, naveli su iz UPCG.

Prema njihovim riječima, kako je pristupanje evropskoj monetarnoj uniji nesporan cilj Crne Gore, čini se da su u tom dijelu posebno važne poruke koje stižu sa adrese glavnog pregovarača sa EU, Aleksandra Drljevića, koji je nedavno kazao da će euro biti zadržan, što su ranije kazali i iz Centralne banke (CBCG).

“U cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, Crna Gora je početkom godine usvojila Program ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2020. godine, dok je PER za period od naredne do 2021. u pripremi, kako je najavljeno, što govori o primjeni mehanizama podrške i posvećenosti pripremama za članstvo u EU”, objasnili su iz UPCG.

U tom smislu, kako smatraju, jedan od važnih izazova koji stoji pred Crnom Gorom je unaprijeđenje kvaliteta institucija i njihovo osnaživanje, kako bi mogle da pomognu ukupnim procesima smanjenja evidentnih razlika koje postoje između crnogorske i ekonomija država članica, i u smislu strukture privrede i izvoza.

“Prioritet Vlade treba da bude izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije koju karakterišu makroekonomska i finansijska stabilnost, privredni ambijent koji podstiče razvoj održivog biznisa i obezbjeđuje radna mjesta, kao i sveukupna konkurentnost zemlje”, ocijenjeno je iz UPCG.

Kao i do sada, UPCG će nastaviti da podržava ukupne procese koji vode ispunjenju kriterijuma za pristupanje Crne Gore EU.

“Uz odgovoran, partnerski pristup koji uključuje raspoloživost svih stručnih kapaciteta, pomoć UPCG biće usmjerena i na reforme koje su neophodne za uspješno savladavanje izazova po pitanju zatvaranja pregovaračkih poglavlja”, zaključili su iz UPCG.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije