fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU završnoj fazi radovi revitalizacije seoske mreže

U završnoj fazi radovi revitalizacije seoske mreže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Revitalizacija seoske mreže, koju realizuju ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), ulazi u završnu fazu, saopšteno je iz te kompanije.

„Od početka projekta naše ekipe su radile na 30 srednjenaponskih dalekovoda sa kojih se električnom energijom napaja preko 14 hiljada, mahom seoskih domaćinstava”, naveli su iz CEDIS-a.

Rekonstuisano je 450 kilometara elektromreže, zamijenjeno oko 2,8 hiljada stubova, za šta je kompanija izdvojila 8,8 miliona EUR.

Rukovodilac Sektora za održavanje u CEDIS-u, Vuko Vukićević, kazao je da projekat intenzivne revitalizacije seoske mreže teče u tri faze, od kojih su dvije izvodile kompanije sa kojima su potpisani ugovori na osnovu tendera realizovanih u prethodnom periodu, dok dio aktivnosti izvode ekipe CEDIS-a.

“Rezultati su odlični. Prekidi na mreži na dalekovodima koje su rekonstruisale naše ekipe su svedeni na minimum. Tako na primjer, dalekovod 10kV Lutovo je po broju kvarova i dužini trajanja prekida u periodu prije radova tretiran kao jedan od problematičnijih na ruralnom području podgoričke opštine, dok nakon revitalizacije na ovom vodu prekida gotovo da nema”, rekao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, važan benefit revitalizacije je i smanjenje broja složenih terenskih intervencija na teško pristupačnom terenu, naročito tokom zimskih mjeseci.

Projekat, kako su kazali iz CEDIS-a, podrazumijeva zamjenu svih dotrajalih elemenata mreže na prioritetnim dalekovodima i ugradnju nove, visokokvalitetne opreme, čime se postiže maksimalno trajanje performansi ostvarenih revitalizacijom planiranih dionica.

Takođe, ekipe CEDIS-a su, uz redovne aktivnosti na održavanju mreže, pokazale visok stepen efikasnosti prilikom izvođenja radova, uz nerijetko prevazilaženje planiranog.

“Imajući u vidu brojne evidentirane benefite, CEDIS je pokrenuo aktivnosti u pravcu nastavka projekta i već su raspisani tenderi za nabavku materijala i izvođača za građevinske radove za osam 10kV dalekovoda – Vazdušni Tuzi, Jelenak, Unač, Novakovići, Grbalj 2, Gač, Meteh i Rovca”, navodi se u saopštenju.

Osim navedenih, CEDIS je uvrstio u plan za ovu godinu i dodatnih 13 srednjenaponskih dalekovoda, u šta spadaju Gornja Breza, Branulovica, Vladimir, Bolnica, Utjeha, Gornja Lastva, Grbalj 3, Gomila filterska, Lepenac – Žari, Lugovi, Virak, Crnobori i Zekavica.

Vukićević je kazao da, imajući u vidu ostvarene benefite, menadžment će ubuduće projekat razvijati u pravcu postepenog povećavanja učešća naših ekipa u procesu revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže.

“CEDIS intenzivno radi i na stvaranju uslova neophodnih za nastavak projekta iako aktuelna globalna kriza utiče i na tržište elektromaterijala i opreme, što komplikuje i usporava postupak nabavki i može se negativno odraziti na finansijski aspekat projekta”, saopštio je Vukićević.

On je naveo da je, bez obzira na okolnosti, neupitna opredijeljenost kompanije da snažno investiciono djeluje u pravcu izgradnje savremene elektrodistributivne infrastrukture i u najzabačenijim krajevima Crne Gore.

CEDIS je za revitalizaciju značajanog procenta elektromreže na ruralnom području gotovo svih crnogorskih opština, od 2019. godine izdvojio ukupno 34,8 miliona EUR.

“Zahvaljujući ovom ulaganju i stručnom upravljanju projektom, rekonstruisano je čak 1,23 hiljade kilometara distributivne elektromreže, zamijenjeno blizu 11 hiljada stubova i značajno unaprijeđen kvalitet napajanja za oko 29 hiljada seoskih domaćinstava”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije