fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU toku tehnički pregled vjetroelektrane Možura

U toku tehnički pregled vjetroelektrane Možura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je rješenje o obavljanju tehničkog pregleda vjetroelektrane Možura, koja je u probnom radu, nakon čega bi trebalo da uslijedi izdavanje upotrebne dozvole i početak komercijalne proizvodnje struje, saopštili su iz tog resora.

“Ministarstvo je izdalo rješenje o obavljanju tehničkog pregleda, a kada bude dostavljen pozitivan izvještaj o tome, izdaće upotrebnu dozvolu”, naveli su iz tog Vladinog resora, pišu Dnevne novine.

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počela je probni rad 25. aprila.

U Ministarstvu su objasnili da je nalog o obavljanju tehničkog pregleda uslijedio nakon puštanja elektrane u probnu proizvodnju, čiji su rezultati bitni za donošenje konačnog izvještaja o tehničkom pregledu.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po megavatsatu.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom firmom Fersa Energias Renovables i podgoričkim preduzećem Čelebić, državno zemljište je dato u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je prije pet godina građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroparka na brdu kod Bara, a prvobitni investitor iz Španije godinu kasnije je obavezu o zakupu prenio na maltešku kompaniju Enemalta plc.

Ta firma je izradila glavni projekat, završila izgradnju 14,38 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine, ali i dopremila 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine.

Glavni izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane Možura, vrijedne 89 miliona EUR, je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...