fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu formirana dva predmeta

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu formirana dva predmeta

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Kolašinu su u vezi sa izgradnjom dionice auto-puta Bar-Boljari formirana dva predmeta.

“Povodom informacija koje su saopštene na konferenciji za medije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a vezano za izgradnju dionice autoputa Bar-Boljare, obavještavamo javnost da su u ODT-u u Kolašinu formirana dva predmeta”, navodi se u saopštenju ODT-a Kolašin.

Kako su kazali, Osnovnom sudu u Kolašinu je 26. februara ove godine podnijet optužni predlog protiv kompanije China Road and Bridge Corporation i H.S. kao odgovorne osobe u preduzeću, zbog krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građenje i krivičnog djela oštećenje životne sredine.

“Optužni predlog se odnosi na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita rijeke Tare, kao i izgradnju obale utvrde desne strane korita rijeke Tare od viška materijala nastalog iskopom tunela Pajkov Vir i to na lokaciji podsekcije 4.1/Uvač 4- Most Pajkov Vir”, objašnjeno je u saopštenju.

Radovi su, kako se navodi, izvođeni bez prethodno podnijete prijave za građenje i propisane dokumentacije, mimo revidiranog glavnog projekta i bez saglasnosti nadležnih institucija.

Predmet je formiran po inicijativi ODT-a u Kolašinu i na osnovu zapisnika o kontroli nadležnih inspekcija, a postupak pred sudom je u toku.

U drugom predmetu od Specijalnog državnog tužilaštva ODT-u u Kolašinu ustupljena je na nadležnost krivična prijava Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeta protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva i CRBC i odgovornih osoba u kompaniji, zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje životne sredine, u sticaju sa krivičnim djelom uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

“Prijava se odnosi na izvođenje radova na lokaciji mosta Uvač 3, poddionica 4.1 sekcija 4 prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljari. U ovom predmetu sprovedena su vještačenja vještaka ekološke struke i zaštite životne sredine i vještaka građevinske struke – oblast hidrotehnike. Za septembar je zakazano saslušanje osumnjičenih”, navodi se u saopštenju.

Kako su zaključili, prethodno navedeno potvrđuje da ODT u Kolašinu u ovim, kao i u svim drugim predmetima, blagovremeno preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije