fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU fokusu ulagača poslovni izvještaji kompanija

U fokusu ulagača poslovni izvještaji kompanija

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones skliznuo s rekordne vrijednosti, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli.

U fokusu ulagača bili su poslovni izvještaji kompanija i vijesti o novim podsticajima američkoj privredi.

Dow Jones oslabio je neznatno na 31.430 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,17 odsto na 3.916 poena, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 14.025 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su svi ostali oslabili, a najviše energetski i industrijski, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu tri odsto u odnosu na istu period 2019. godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali pad od 10,3 odsto.

Ulagače su ohrabrili i podaci koji ukazuju na postupno poboljšavanje situacije na tržištu rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio je prošle sedmice 793 hiljade, oko 20 hiljada manje nego sedmicu ranije.

Podršku tržištu već mjesecima pružaju najave novih fiskalnih podsticaja.

No, u četvrtak su ulagače zabrinula suprotna mišljenja među demokratskim predstavnicima o tome treba li povećanje minimalne plate uključiti u novi 1,9 biliona USD vrijedan paket podsticaja ili ne.

Entuzijazam ulagača ponešto je splasnuo i nakon vijesti da je američki predsjednik, Joe Biden, prvi put razgovarao s s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Biden je u razgovoru poručio da će biti puno oštriji od svog prethodnika, Donalda Trumpa, u pogledu pitanja ljudskih prava i najavio relativni kontinuitet u ekonomskim pitanjima.

Kasnije je Biden u razgovoru sa grupom senatora izrazio zabrinutost zbog toga što Kina ulaže milijarde USD u nova područja povezana s saobraćajem, okolinom i mnogim drugim, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) zaostaju.

“Ako ništa ne preduzmemo, slomiće nas”, kazao je Biden.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 6.528 bodova, a frankfurtski DAX 0,77 odsto na 14.040 poena. Pariski CAC oslabio je blago na 5.669 bodova.

Najčitanije

berza

Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je...