fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTužbe protiv države su napad na građane Crne Gore

Tužbe protiv države su napad na građane Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tužbe protiv države, koje su potencijalni investitori u male hidroelektrane (mHE) podnijeli Privrednom sudu, predstavlja napad na građane Crne Gore i reakciju na poništavanje ugovora o koncesijama, saopšteno je iz organizacija Eko-tim i WWF Adria.

“Još jednom smo svjedoci napada na građane Crne Gore, ovaj put putem tužbi koje su potencijalni investitori u mHE podnijeli Privrednom sudu protiv države. To je reakcija na poništavanje ugovora o koncesijama, kojima se predviđala izgradnja nekoliko mHE”, rekli su predstavnici Eko-tima i WWF Adrie.

Te organizacije su navele da oni koji su donedavno “izjavljivali ljubav” prema Crnoj Gori, sada taj isti patriotizam izražavaju kroz tužbe protiv građana, odnosno države.

“Najavljene tužbe dodatna su potvrda tvrdnjama koje su već dobro poznate crnogorskoj javnosti – od izgradnje mHE direktnu finansijsku korist imaju samo investitori, dok država i građani trpe višemilionske štete i ostavljene su im u naslijeđe samo uništene rijeke i narušena životna sredina”, navodi se u saopštenju.

Zemlja se, kako su rekli, trenutno nalazi u teškoj ekonomskoj, socijalnoj i zdravstvenoj krizi, a za očekivati je kako će se ti problemi samo produbiti, jer će i ova godina biti obilježena borbom protiv pandemije.

“Upravo smo zbog opravdanih sumnji kako izgradnja mHE nema veze s proizvodnjom energije i održivim razvojem, već isključivo sa privatnim interesima odabranih pojedinaca, na štetu životne sredine kao opšteg dobra, prošle godine Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti podsticanja proizvodnje energije iz malih hidroelektrana”, rekli su iz Eko-tima i WWF Adrie.

To su, kako se dodaje, potvrdile i studije o ekonomskoj i socio-ekonomskoj opravdanosti sistema podsticaja koje su izradili vodeći domaći i regionalni stručnjaci.

“Osim sumnji u pravičnost odredbi Zakona o energetici o podsticajima, jasno je kako se realizacijom ovih projekata krše i ljudska prava lokalnih zajednica, koje podnose najveći teret njihove izgradnje, a oduzima im se i pravo na odlučivanje o vlastitoj i budućnosti razvoja njihovog kraja”, saopštili su iz Eko-tima i WWF Adria.

Iako je na relevantnim sudovima da odluče o opravdanosti najavljenih tužbi, odgovor na pitanje o njihovoj moralnoj ispravnosti će donijeti građani Crne Gore.

„Takođe, ono što je veoma bitno naglasti jeste da projektima mHE nije nikad dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti“, navodi se u saopštenju.

Te organizacije smatraju da je, u ovom trenutku, kada je zemlja suočena s mnogim izazovima, nužno da Vlada zauzme čvrst stav po ovom i mnogim drugim sličnim pitanjima i zaštiti interese svih građana.

“Potrebne su nam hrabre i odvažne odluke, poput onih o raskidanju ugovora za male hidroelektrane, koje će dugoročno uticati na demokratizaciju društva, zacrtati put prema održivoj budućnosti te izgraditi zemlju u kojoj su pravda i pravičnost ugrađene kao njene temeljne vrijednosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

marihuana

Rožajska policija pronašla 40 kilograma marihuane

Podgorica, (MINA) - Rožajska policija pronašla je sinoć u napuštenom objektu 40 kilograma marihuane,...