fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMitrović odobrio gradnju na Smokvici

Mitrović odobrio gradnju na Smokvici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, dao je zeleno svjetlo za gradnju luksuznog turističkog rizorta, Smokva Bay, na lokalitetu Smokvica nadomak Reževića.

To je Mitroviću prvi potpis na neki investicioni projekat od kada je, prije par mjeseci, sjeo u fotelju prvog čovjeka crnogorskog urbanizma, pišu Vijesti.

Mitrović je dao saglasnost na idejno rješenje budućeg turističkog naselja sa hotelom sa pet zvjezdica na Smokvici, koje je glavnom državnom arhitekti dostavio konzorcijum kompanija V.A.S. Invest, Boticelli Land Development i Ava Development, iza kojih stoji rusko-izraelski kapital. Oni namjeravaju da u taj projekat ulože 260 miliona EUR.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da je predloženo dopunjeno idejno rješenje izrađeno u skladu sa smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju i da je u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima. Kod izloženog pravnog i činjeničnog stanja stvari, glavni državni arhitekta našao je da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju turističkih naselja – hotela sa pet zvjezdica, sa vilama i depadansima”, navodi se u rješenju koje potpisuje Mitrović.

Time je, kako piše list, napokon stavljena tačka na gotovo deceniju i po dugu agoniju, kroz koju su prolazili investitori, od kada su, još 2005. godine, za 25 miliona EUR kupili 13 hektara zemlje od mještana i Opštine Budva.

U međuvremenu su investitori, koji su godinama čekali da se usvoje planska dokumenta, dokupili još četiri hektara, da bi prije dvije godine započeli i zemljane radove i izgradnju infrastrukture, za šta su potrošili dodatnih 12 miliona EUR.

Smokva Bay predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko ugostiteljskih.

Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...