fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTražili uvođenje stečaja u 590 preduzeća

Tražili uvođenje stečaja u 590 preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je tokom ove godine podnijela je 590 predloga za uvođenje stečaja za preduzeća čiji je dospjeli dug 56,3 miliona EUR.

„Od toga se 462 predloga i 26,15 miliona EUR duga odnosi na obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu, 110 predloga i 23,8 miliona EUR duga na obveznike koji su neaktivni, a 18 predloga i 6,3 miliona na one koji nijesu bili u reprogramu“, kazali su Danu iz PU.

Oni su prošle godine najavili da će tražiti uvođenje stečaja u hiljadu preduzeća.

„PU je tokom cijele ove godine, u skladu sa planom za upravljanje poreskim dugom, intenzivno sprovodila aktivnost predlaganja stečajnog postupka, i to kod obveznika kod kojih su iscrpljeni svi ostali mehanizmi za naplatu duga. Ta mjera se preduzima prema dvije kategorije poreskih obveznika – prema onima kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i prema onima kod kojih već duže vrijeme nije moguće naplatiti poreski dug ni na koji drugi način“, objasnili su iz PU.

Oni su najvili da će u narednoj godini podnijeti zahtjeve za uvođenje stečaja kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate ne daju efekte.

„S obzirom na značaj mjere predlaganja stečajnog postupka u mehanizmu za naplatu poreskog duga, a ovu namjenu budžetom PU za narednu godinu planirana su sredstva od 300 hiljada EUR“, precizirali su iz PU.

Najčitanije

U toku ekstradicija Duška Kneževića u Crnu Goru

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen...