fbpx
21.7 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessTrasira se put za Aviation-Event

Trasira se put za Aviation-Event

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi uskoro mogla biti domaćin Aviation-Eventa, vodeće platforme za konferencije u vazduhoplovstvu, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski.

On je, na konferenciji za medije, organizovanoj povodom Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva, kazao da je danas značajan dan za civilno vazduhoplovstvo.

“Na moje veliko zadovoljstvo 77. godišnjicu potpisivanja Čikaške konvencije, održane u decembru 1944. godine dočekujem u Crnoj Gori, u kompaniji koja će, vjerujem, uskoro dostići još veće visine. Upravo na krilima civilnog vazduhoplovstva, sa svojim saradnicima, ja sada radim na ostvarenju snova – da crnogorski aerodromi u što kraćem roku ispune sve standarde, a da Crna Gora, po prvi put, bude domaćin Aviation-Eventa, vodeće platforme za konferencije u vazduhoplovstvu, koja vazduhoplovnim profesionalcima, vazduhoplovnim stručnjacima i donosiocima odluka iz vazduhoplovne industrije pruža na jednom mjestu pristup svim aspektima industrije”, rekao je Jandreoski.

On je, kako je saopšteno iz Aerodroma, naveo da menadžment te kompanije, skupa sa Odborom direktora, vrijedno radi na trasiranju puta do Aviation-Eventa, kako bi crnogorski aerodromi dobili organizaciju tog prestižnog događaja.

“Čvrsto sam ubijeđen da ćemo vas uskoro obradovati vijestima o realizaciji tog, i mnogih drugih značajnih projekata”, poručio je Jandreoski.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Nebojša Đoković, podsjetio je da se vazduhoplovstvo u svijetu, od nastanka do danas, ubrzano razvija i mijenja uvođenjem novih najnaprednijih tehnologija.

“I zato je, upravo ono, najbolji pokazatelj nivoa razvoja privrede jedne zemlje, njen pokretač i zamajac za budućnost. Misija svih nas koji radimo u civilnom vazduhoplovstvu, bez obzira u kojoj smo državi ili na kom kontinetu ista je – unapređivanje, razvoj, konstantno podizanje nivoa sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva i modernizacija avio saobraćaja i avio-industrije”, saopštio je Đoković.

On je naveo da je crnogorsko civilno vazduhoplovstvo oduvijek imalo veliki značaj – od pionira letjenja, koji su mu prije više od stotinu godina postavili temelje i svojim podvigom tada uvrstili malu Crnu Goru na kartu vazduhoplovstva, među prvim državama u Evropi i svijetu, u kojoj je letjenje bilo više od zadovoljstva, do danas.

“Danas se suočavamo sa mnogim izazovima. Smanjen je obim saobraćaja, prošla godina je bila teška za sve, a posebno za našu kompaniju, ali smo nesmetano radili u korist naših putnika, bezbijedno ih dočekujući i prateći sa naših aerodroma. Ove godine dostigli smo 50 odsto letova iz rekordne 2019. godine, ostvarili oko 45 odsto prihoda, doveli nekoliko velikih avio-kompanija u Crnu Goru. Za narednu godinu smo postavili mnoge ciljeve, ali na prvom mjestu da održimo visoke vazduhoplovne standarde i da budemo ona lijepa, komforna i prvenstveno sigurna luka za sve vazduhoplove i putnike”, kazao je Đoković.

On je kazao da je cilj Aerodroma dobijanje sertifikata za aerodrome u Podgorici i Tivtu, kako bi u što skorijem roku svih 24 sata mogli da prihvataju i otpremaju vazduhoplove i putnike, kao i da svojim radom i poslovnom politikom podignu ljestvicu za sve druge biznise u Crnoj Gori.

“Ipak, primarna obaveza sigurnost su i bezbijednost, i tu ćemo uraditi sve da naši zaposleni budu uvjek u prilici da se usavršavaju, napreduju i imaju svu potrebnu tehnološku podršku u svom odgovornom poslu… U budućnosti će biti mjesta za najbolje, a u civilnom vazduhoplovstvu samo za najbolje među najboljima”, kazao je Đoković, čestitajući Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva svim vazduhoplovcima, gdje god se nalazili, na raznim meridijanima širom svijeta.

Član Odbora direktora, Eldin Dobardžić, naglasio je važnost Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva, ističući da i Crna Gora, mala država, turističke orjentacije, ima značajne jubileje.

“Prije nekoliko mejseci proslavljeno je 107 godina civilnog vazduhoplovstva, a potom i pola vijeka tivatskog aerodroma. Te brojke i istorija obavezuju nas da u narednom period budemo još značajnije prisutniji. Svjedoci smo da se avio saobraćaj ubrzano mijenja i da su izazovi veliki, pogotovo kada se suočavamo sa ovakvim krizama kakva je pandemija koronavirusa”, rekao je Dobardžić.

Prema njegovim riječima, nakon najgore godine u istoriji vazduhoplovstva, a to je bila prethodna, tekuću završavaju prilično optimistično, uz ostvarenu dobit i sa veoma realnim prognozama – da će u narendoj godini rezultate značajno povećati i, vjeruje, uspjehom preskočiti 2019. godinu koja se uzima kao reper i rekordna.

Dobardžić je naveo da Aerodromi očekuju ozbiljne investicije na polju infrastrukture, kako bi se podigao nivo za prihvat aviona velikih avio-kompanija, uspostavljanje novih ruta i novi, veliki izazovi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije