fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTO Herceg Novi od boravišne takse prihodovala preko 100 hiljada EUR

TO Herceg Novi od boravišne takse prihodovala preko 100 hiljada EUR

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija (TO) Herceg Novog naplatila je za prvih pet mjeseci oko 101 hiljadu EUR boravišne takse, saopštio je njen vršilac dužnosti direktora, Đorđe Stanojlović.

Boravišnu taksu plaćaju gosti i ona iznosi jedan EUR po odluci iz 2019. godine.

Stanojlović je za Novski portal kazao da je naplata veća i u odnosu na tu rekordnu godinu oko 30 odsto, pa hercegnovska TO za sada bilježi rekordan iznos od boravišne takse.

On je rekao da su najbrojniji gosti u Herceg Novom stranci, čak 82 odsto.

„Preko 60 odsto je iz Rusije i Ukrajine, a oko 30 odsto iz srednje i zapadne Evrope. Manji procenat posjetilaca je iz Velike Britanije i Izraela“, precizirao je Stanojlović.

Stanojlović je dodao da je TO Herceg Novi završila sa promotivnom kampanjom u Srbiji, a privodi kraju prezentaciju u Bosni i Hercegovini (BiH), gdje su planirane posjete većih gradova – Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Trebinja i Mostara.

Komentarišući proces fiskalizacije za izdavaoca smještaja i hotelijere, Stanojlović je kazao da je ta procedura došla iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Proces registracije traje nekoliko dana i nema opravdanja da se to ne uradi, iako je nezgodna situacija u koju su dovedeni izdavaoci. Možda je trebalo ranije misliti o tome. Registracija se obavlja preko Uprave prihoda i carina, a mi smo tu kao servis da preko biroa informišemo izdavaoce smještaja ako im je nešto nejasno“, dodao je Stanojlović.

On je najavio da će ove godine biti više novca i od članskog doprinosa Turističkoj organizaciji.

Plaćaju ga svi koji na bilo koji način učestvuju u turizmu, odnosno oko 90 odsto privrede u gradu.

Predviđeno je da 60 odsto sredstava članskog doprinosa bude usmjereno lokalnoj turističkoj organizaciji, dok je 40 odsto namijenjeno Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...