fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTješnja saradnja za podsticaj ulaganja

Tješnja saradnja za podsticaj ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Mađarska, pored infrastrukture, imaju prostora za tješnju saradnju u oblasti poljoprivrede, energetike, prehrambene industrije i turizma, ocijenili su ministar finansija Aleksandar Damjanović i mađarski ambasador u Podgorici, Jožef Neđeši.

Oni su na sastanku razgovarali o investicijama i mogućnostima za refinansiranje određenih infrastrukturnih projekata, a analizirane su mogućnosti potencijalnih ulaganja.

“Mađarska je među najvećim investitorima u Crnoj Gori, te je bilo riječi o dosadašnjim projektima u Crnoj Gori, uglavnom iz oblasti bankarstva, telekomunikacija i turizma”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tokom susreta, konstatovana je tradicionalno dobra politička i ekonomska saradnja dvije zemlje, koja je definisana i kroz sporazum o saradnji Privredne komore (PKCG) i Mađarske agencije za razvoj izvoza (HEPA).

Damjanović je istakao namjeru Vlade da podstakne privlačenje evropskih investicija, te da Mađarsku vidi kao partnera na tom putu.

Neđeši je naveo da se njegova država zalaže za internacionalizaciju poslovanja mađarskih kompanija. On je naglasio da Crnu Goru, koja je već omiljena destinacija mađarskih kompanija u regionu, i ubuduće vidi kao ozbiljnog spoljnotrgovinskog partnera.

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor Exim banke u Mađarskoj, Gergej Jakli.

Sagovornici su ocijenili da ima značajnog prostora da se unaprijedi saradnja, kao i da je potrebno što prije preći na konkretizaciju zajedničkih planova. Ukazano je da se bilateralni ekonomski pregovori efikasnije organizuju, zahvaljujući direktnoj avio-povezanosti Podgorice i Budimpešte.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...