fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTender za gradnju Luke Virpazar zatvoren

Tender za gradnju Luke Virpazar zatvoren

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija dobilo je 18. februara ponude zainteresovanih ponuđača na tenderu za gradnju Luke Virpazar i u toku je njihovo vrednovanje, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva je Vijestima sapšteno da ne mogu da saopšte informacije o pristiglim ponudama dok se ne završi njihovo vrednovanje odnosno evaluacija.

Tender je raspisan krajem novembra prošle godine, a planirani rok za završetak radova osam i po mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Izgradnja Luke Virpazar je prekogranični projekat (ALMONIT MTC) koji sprovode Crna Gora, Albanija i Italija, a čiji je glavni cilj poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija.

U okviru projekta, za izgradnju Luke Virpazar odobreno je 2,44 miliona EUR, dok je Vlada obezbijedila dodatnih 1,5 miliona. Prekogranični projekat počeo je u maju 2019. i plan je da se završi u decembru ove godine.

Vlada je krajem prošlog mjeseca usvojila informaciju u vezi sa gradnjom koju je pripremilo Ministarstvo, a u kojoj je taj resor ukazao na probleme koje treba hitno riješiti. Jedna od problema je bio što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora trebalo da se izjasni po pitanju zone zaštite dijela NP Skadarsko jezero predviđenog za izgradnju Luke Virpazar.

Ministarstvo ekologije je nakon zaključka Vlade dostavilo izjašnjenje, ali iz koga nije jasno da li gradnja mora početi.

Vijesti su pitale Ministarstvo kapitalnih investicija da li izjašenjenje Ministarstva ekologije znači da gradnja može početi na koje je odgovoreno da gradnja Luke Virpazar može započeti tek nakon dobijanja građevinske dozvole i potpisavanja ugovora sa odabranim Izvođačem.

Glavni projekat Luke Virpazar sastoji se od četiri cjeline – struktura luke, potporni zidovi i uređenje, čelični most za instalacije i arhitektonski objekat (turistički i tehnički objekat).

Ekolozi koji kritikuju projekat ukazuju da je Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu ima skoro 80 primjedbi i ne može dobiti zeleno svjetlo dok se one ne otklone. Pozvali su i Delegaciju EK u Crnoj Gori da se obustavi njegova gradnja jer će se ugroziti priroda i prekršiti preporuke međunarodnih Konvencija (Bernska i Ramsarska najmanje) i evropskih direktiva o zaštiti prirode.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije