fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom treći kvartal završio sa rastom prihoda i dvostruko većom dobiti

Telekom treći kvartal završio sa rastom prihoda i dvostruko većom dobiti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 3,8 miliona EUR, što je rast od 110 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

„Treći kvartal u poslovanju Telekoma obilježili su i dobri rezultati u sektoru veleprodaje, na koje je uticala dobra turistička sezona u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu“, navodi se u saopštenju.

Telekom je septembar ove godine završio sa rastom prihoda od 3,7 odsto, koji su na kraju trećeg kvartala iznosili 56,6 miliona EUR.

„Rast prihoda uslovljen je dobrim rezultatima u sektoru veleprodaje tokom turističke sezone, kao i rastom u ICT segmentu i fiksnim i mobilnim servisima“, objasnili su iz kompanije.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 31,6 miliona, što je 8,2 odsto više u odnosu na uporedni period iz prošle godine.

Izvršni direktor kompanije, Stjepan Udovičić, kazao je da je treći kvartal i turističku sezonu obilježio prije svega početak primjene inicijative Roming kao kod kuće, odnosno roming regulacije za Zapadni Balkan koja je stupila na snagu u julu.

„Posjetioci iz regiona su na to pozitivno reagovali i zabilježili smo rast saobraćaja u našoj mreži tokom sezone, zbog čega nam je posebno drago što smo uspješno implementirali ovaj veoma kompleksni projekat“, objasnio je Udovičić.

Prema njegovim riječima, prihodi od sezone pokazuju da se kompanija, tokom implementacije te inicijative, dobro pripremila za njen uticaj na poslovanje.

„Takođe, portfolio fiksnih i mobilnih servisa na kojem smo radili ove godine donio je dobre rezultate, što je nam je dalo dodatni zamah da u posljednjem kvartalu lansiramo novi program nagrađivanja lojalnosti naših korisnika, kako bismo im pokazali da su kod nas – u dobrim rukama“, kazao je Udovičić.

Crnogorski Telekom je, kako su saopštili njegovi predstavnici, na kraju trećeg kvartala ove godine zadržao tržišno liderstvo u oba segmenta, rezidencijalnom i poslovnom, kao i prvo mjesto po broju korisnika mobilnog interneta.

Kompanija je septembar završila sa 259 hiljada aktivnih postpejd SIM kartica, što je šest odsto više nego u trećem kvartalu prošle godine i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment.

„Vrijedi istaći da se broj aktivnih pripejd SIM kartica povećao 11 odsto, odnosno na 130 hiljada, dok je broj korisnika mobilnog interneta porastao na 226 hiljada, odnosno 17 odsto“, precizirali su iz kompanije.

Broj korisnika na optici, u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, porastao je 17 odsto i iznosio je 27,5 hiljada, dok je broj TurboDSL korisnika ostao stabilan.

„Dobri rezultati iz prethodnih kvartala omogućili su nam da pažnju usmjerimo na Telekom ME aplikaciju kao najvažnije mjesto za nagrađivanje lojalnosti i povjerenja naših korisnika, ali i napredne servise i usluge poput elektroskih potpisa i pečata, za koje vjerujemo da će, kada se započne sa njihovom primjenom u javnom i privatnom sektoru, značajno unaprijediti rad različitih službi sa građanima i ubrzati digitalnu transformaciju najvažnijih i najvećih crnogorskih kompanija“, zaključio je Udovičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije