fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom izdaje sertifikate za elektronsku fiskalizaciju

Telekom izdaje sertifikate za elektronsku fiskalizaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom od danas izdaje kvalifikovane sertifikate za napredni elektronski pečat ili potpis, koji se koriste u procesu elektronske fiskalizacije i neophodni su svakoj kompaniji koja izdaje račune u Crnoj Gori.

Iz Telekoma su objasnili da proces izdavanja sertifikata od podnošenja zahtjeva i potrebne dokumentacije traje najviše deset minuta. Sertifikat je, kako su dodali, validan tri godine, nakon čega je potrebno njegovo obnavljanje.

„Telekom je na taj način postao jedini telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu“, navodi se u saopštenju.

Iz Telekoma su kazali da digitalni sertifikati osiguravaju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalizovanim procesima i elektronskim komunikacijama, i imaju vrijednost dokaza.

„Za potpisivanje gotovinskih računa koristiće se kvalifikovani sertifikat za napredni elektronski pečat, a za potpisivanje bezgotovinskih sertifikat za napredni elektronski potpis fizičkog lica u okviru pravnog lica. Tim sertifikatima svako izdavanje računa se potpisuje, a taj potpis grantuje Poreskoj upravi da nije došlo do izmjene podataka nakon što je račun zaključen“, objašnjeno je iz kompanije.

Izdavanjem elektronskih sertifikata Telekom je zaokružio ponudu za poslovne korisnike, kako bi im omogućio što jednostavniju tranziciju na novi način poslovanja.

U Telekomu uz sertifikate nude i rješenje koja objedinjuje sve ono što je neophodno za prelazak na elektronsku fiskalizaciju – stalnu internet konekciju koja omogućava komunikaciju sa serverima Poreske uprave, moderan i kvalitetan naplatni uređaj sa softverom koji ispunjava uslove elektronske fiskalizacije, bez velikih inicijalnih troškova.

Rješenja za eFiskalizaciju Telekom je kreirao sa partnerima VG eFiskal i DATALAB.MN, kompanijama sa bogatim iskustvom u sektoru prodaje i pružanju podrške klijentima u održavanju fiskalnih kasa i softvera.

„Telekom će osim pouzdane internet konekcije neophodne za funkcionisanje sistema, korisnicima omogućiti mogućnost plaćanja na rate, kao i punu podršku kada je riječ o unošenju digitalnog sertifikata i cjenovnika, instaliranju uređaja i aplikacija, edukaciji i stručnoj tehničkoj podršci kad god je potrebna“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su dodali da su, budući da je Poreska uprava odredila 1. jul kao krajnji rok za prelazak na novi sistem poslovanja, za korisnike pripremili posebne povoljnosti u prvoj polovini godine, kako bi ih dodatno motivisali da na vrijeme implementiraju nove zahtjeve države i pomogli im da izbjegnu kašnjenja.

Pri razvoju novih usluga u Telekomu su se vodili činjenicom da svaka kompanija, u zavisnosti od obima posla i djelatnosti koju obavlja, ima specifične potrebe, zbog čega su kreirali rješenje po mjeri svakog biznisa.

„Bez obzira da li je riječ o kafićima, advokatskim kancelarijama, malim prodavnicama, ordinacijama ili većim i zahtjevnijim korisicima, klijenti u skladu sa potrebama mogu odabrati jedan od tri paketa – START, MAXI ili PRO, koji se sastoje od odgovarajućih naplatnih uređaja, SIM kartice sa internetom za sigurnu vezu sa Poreskom upravom i uključenim održavanjem i stručnom podrškom 24 sata dnevno“, rekli su iz kompanije.

U Telekomu su, kako je saopšteno, vodili računa i o potrebama poslovnih partnera kojima nije neophodno kompletno rješenje i koji mogu iz ponude Telekoma da odaberu ono što im nedostaje.

Zbog toga je kompanija dodatno kreirala poseban internet paket za pouzdanu internet vezu za potrebe fiskalizacije, kao i AdeoPOS i Pantheon aplikacije, u saradnji sa partnerims VG eFiskal i Data Lab, za maloprodaju i robno poslovanje za jedno ili više prodajnih mjesta.

Kreiran je i prenosivi štampač i aplikacija za one koji rade dostavu ili rade na pijaci ili trafici, i žele da koriste svoj mobilni telefon za izdavanje računa.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici www.telekom.me.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...