fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor predvodio rast indeksa

Tehnološki sektor predvodio rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, ali se trgovalo oprezno zbog rizika od recesije u američkoj ekonomiji.

Dow Jones ojačao je neznatno na 33.485 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 odsto na 4.105 poena, a Nasdaq indeks 0,76 odsto na 12.087 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zabilježen je najviše zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Microsoft, prenosi Hina.

Trgovalo se mirno, jer su mnogi ulagači već otišli na odmor za uskršnje praznike, pa je obim trgovanja bio slab.

Uz to, ulagači su oprezni, s obzirom na to da svi posljednji podaci pokazuju da rast američke ekonomije usporava, pa postoji rizik od recesije.

Posljednjih dana najviše se prate vijesti s tržišta rada, jer se ono postupno “hladi”, što znači da se može očekivati usporavanje rasta potrošnje i inflacije.

Danas će biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji obično značajno utiče na tržište. No, ovog puta izostaće reakcija ulagača, jer se danas na Wall Streetu zbog praznika ne radi.

Analitičari procjenjuju da je u martu broj zaposlenih porastao za 239 hiljada, sporije u odnosu na 311 hiljadu u februaru.

I dok “hlađenje” tržišta rada negativno utiče na rast privrede, pozitivno utiče po pitanju suzbijanja inflacije.

To podržava nade ulagača da će zbog slabljenja inflacionih pritisaka i usporavanja rasta privrede, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zaustaviti ciklus povećanja kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 60 odsto izgleda da Fed u maju neće dodatno povećati kamate, dok su izgledi za povećanje kamata za 0,25 procentnih poena pali na samo 40 odsto.

Mnogi procjenjuju i da će Fed od sjednice u julu početi da smanjuje kamatne stope.

„Ulagači su nesigurni dok pokušavaju da dokuče je li slabljenje tržišta rada dobra vijest jer će navesti Fed na zastoj u povećanju kamata u maju, ili je to loša vijest jer ukazuje na dolazak recesije”, rekao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

Na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 odsto na 15.597 poena, a pariski CAC 0,12 odsto na 7.324 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...