fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnička Vlada ne smije odlučivati o budućnosti Aerodroma Crne Gore

Tehnička Vlada ne smije odlučivati o budućnosti Aerodroma Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada u tehničkom mandatu ne smije da odlučuje o davanju Aerodroma Crne Gore (ACG) pod koncesiju, saopštio je predsjednik mladih Pokreta za promjene (PzP), Boban Stanišić.

„Vlada koja ima podršku 12 poslanika nema legitimitet da odlučuje o ovako važnom pitanju“, rekao je Stanišić koji je i član Predsjedništva PzP-a.

On je podsjetio da je članom osam Zakona o koncesijama propisano da su koncesije koje se daju na rok do 30 godina u nadležnosti Vlade, odnosno opštine.

Stanišić je naveo i da je prethodno predloženi koncesioni model bio relativno loš po državu, jer nije davao odgovore na strateška pitanja razvoja crnogorskog avio-saobraćaja.

„Davanje Aerodroma pod koncesiju je izuzetno kompleksno pitanje i zahtijeva ozbiljnu analizu svih parametara i indikatora koji će pokazati da li je bolje da se država zaduži i investira u nove terminale ili davanje u dugogodišnji zakup“, ocijenio je Stanišić.

On smatra i da je neophodno da ministar kapitalnih investicija informiše javnost da li je rađena nova studija opravdanosti.

„Prethodna analiza, koju je radila konsultantska kuća Dean Capital Strategies iz Beča, nije mjerodavna, jer se radi o firmi koja je u trenutku izrade analize imala samo jednog stalno zaposlenog, i poslovala sa značajnim gubitkom i vlasnički je povezana sa propalim projektom za proizvodnju piva“, poručio je Stanišić.

On je premijera Dritana Abazovića podsjetio da je 2018. godine bio protiv davanja Aerodroma pod koncesiju i da je tada optuživao ministre Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) da su umiješani u koruptivne radnje u cilju sproveđenja procesa do kraja.

„Upravo zbog mogućnosti korupcije, ovako hendikepirana Vlada ne smije da donosi ovako velike odluke, već ovaj proces mora da sačeka neku stabilniju izvršnu vlast, koja bi odluku donijela u korist građana Crne Gore“, rekao je Stanišić.

On je dodao da od Abazovića traže odgovore šta je uticalo da se njegov stav po toj temi promijeni u potpunosti i da li on ima favorizovane koncesionare, kao pojedini njegovi koalicioni partneri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije