fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTara Resources: Zaključci radne grupe neutemeljeni i u sukobu s Vladinim odlukama

Tara Resources: Zaključci radne grupe neutemeljeni i u sukobu s Vladinim odlukama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom Brskovo Mine su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom i neusklađeni su sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine, kazali su iz kompanije Tara Resources.

Iz te kompanije su kazali da su dobili pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložili značajna sredstva kako bi ispunili sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine.

„Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada započela taj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu prošle godine, ali da je proces zastao u julu prošle godine, bez krivice kompanije.

„Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije“, ističe se u saopštenju.

Iz kompanije Tara Resources su kazali da je međuresorna Vladina radna grupa preporučila Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog tih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade.

Oni su kazali da je Vlada zatražila koncesionu naknadu od 650 hiljada EUR, kompanija je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo.

Iz kompanije Tara Resources su kazali da se zaključcima nove radne grupe, imenovane od strane Ministarstva energetike i rudarstva, preporučuje raskid koncesionog ugovora, iako se ništa nije promijenilo od posljednja dva produženja koja je Vlada odobrila zbog sopstvenih kašnjenja.

„Argumenti koji se koriste su faktički netačni i suprotni su u odnosu na posljednja dva produženja koja je odobrila vlada i preporukama radne grupe“, rekli su iz kompanije Tara Resoruces.

Kako su rekli, to izlaže Vladu značajnim štetama zbog kršenja koncesionog ugovora, uključujući štetu u okviru bilateralnog investicionog sporazuma između Švajcarske i Crne Gore.

„Tara Resources je ispunila sve svoje obaveze i pokazala potencijal za značajan novi razvoj za Crnu Goru, sa mogućnošću zapošljavanja 550 ljudi iz sjevernog dijela Crne Gore i donošenjem značajnih ekonomskih koristi regionu i zemlji, uz poštovanje najbolje prakse u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja u EU, koje se uspješno sprovode u drugim rudnicima cinka u Španiji, Portugalu i Švedskoj“, rekli su iz kompanije Tara Resources.

Oni su poručili da su uvjereni da će se ono što je radna grupa sugerisala pokazati kao faktički nezakonito i netačno, kao i da Vlada te zaključke neće usvojiti.

Iz kompanije Tara Resoruces su kazali da ostaju otvoreni za konstruktivan dijalog sa institucijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ubjedljiv poraz Jadrana u Splitu

Podgorica, (MINA) - Vaterpolisti Jadrana poraženi su večeras u Splitu od Novog Beograda 17:9,...