fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTalas hladnoće u Teksasu zadržao cijene nafte iznad 63 USD

Talas hladnoće u Teksasu zadržao cijene nafte iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, balansirajući između zatvaranja bušotina i rafinerija u Teksasu zbog talasa hladnoće i dogovora o platama naftnih radnika u Norveškoj kojim je otklonjen štrajk.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,14 USD. Na američkom tržištu porasla je 33 centa, na 59,8 USD, prenosi Hina.

Hladno vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zaustavilo je u ponedjeljak rad na naftnim bušotinama i rafinerijama u Teksasu, ograničivši proizvodnju i preradu prirodnog gasa i nafte.

Teksas dnevno proizvodi oko 4,6 miliona barela nafte a broji 31 rafineriju, više od svih ostalih američkih saveznih država, uključujući i one najveće, pokazuju podaci američke vlade, što znači da će zatvaranje uticati na snabdjevanje.

Trgovci će zato pažljivo pratiti sedmične podatke o američkim zalihama, koji će u ovoj sedmici biti objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku sedmice.

Fokus na ponudu pojačava i napetost na Bliskom istoku, nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u ponedjeljak izvijestila da je uništila eksplozivnu bespilotnu letjelicu koju su jemenski Huti ispalili na saudijsko kraljevstvo, najvećeg izvoznika nafte u svijetu.

Podršku cijenama nafte pruža i vakcinisanje građana širom svijeta protiv covida 19, koje podstiče očekivanja oporavka globalne ekonomije i potražnje za naftom.

Pritisak cijenama bio je dogovor poslodavaca u naftnoj industriji u Norveškoj i sindikata Safe o platama, čime je otklonjena prijetnja štrajka na terminalu sirove nafte Mongstada, a time i zatvaranja većine naftnih i gasnih bušotina na moru.

Time je otklonjena i mogućnost poremećaja u snabdjevanju naftom i gasom u Evropi, objašnjava Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 62,6 USD, što znači da je porasla 1,88 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

berza

Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je...