fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvi pozivi sačinjeni na osnovu zakona

Svi pozivi sačinjeni na osnovu zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi javni pozivi koje raspisuje Morsko dobro su u cjelini sačinjeni na osnovu Zakona o državnoj imovini i uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, saopšteno je iz tog preduzeća i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz tih institucija su, reagujući na tvrdnje predstavnika Građanske akcije, Božidara Vujičića, kazali da odluka o davanju u zakup, odnosno na korišćenje djelova morskog dobra propisuje da kroz kriterijum reference i iskustvo treba na adekvatan način vrjednovati kvalitetno obavljanje usluga dosadašnjih korisnika uzimajući u obzir da korišćenje kupališta ima za cilj pružanje turističkih usluga, koje imaju poseban značaj u ukupnom turističkom proizvodu.

Grupa građana Građanska akcija podnijela je u srijedu Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića i ministara zbog, kako tvrde, zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Vujičić je rekao da su Marković i ministri dali saglasnost na odluku Morskog dobra da se na kupalištima dozvoli postavljanje 235 plažnih barova i ugostiteljskih objekata i oko 175 terasa uz objekte, što je, kako je naveo, suprotno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

U reagovanju Morskog dobra i Ministarstva se navodi da se kupalištima koja su nosioci međunarodnog priznanja Plava zastavica u nekoj od prethodne tri godine, dodjeljuje deset bodova zbog ispunjenosti preko 28 međunarodnih ekoloških kritetijuma.

„Kao podsticaj produženju turističke sezone i blagovremnom stavljanju u funkciju izgrađenih i uređenih kupališta, javnim pozivima je određeno da se ponuđačima koji su u prošloj godini dobili odobrenje za rad kupališta prije 1. juna, može dodijeliti dodatnih pet bodova“, navodi se u saopštenju.

Javnim pozivom je, kako je objašnjeno, određeno da se kriterijum reference i iskustvo primjenjuje na ranije korisnike koji su na propisan način obavili sve ugovorom preuzete obaveze i posjedovali odobrenja za rad od nadležnih organa.

„Početkom ove godine donesen je interni pravilnik o postupanju Morskog dobra u slučaju da korisnik povrijedi ugovorene obaveze, kao vid dodatnih mjera kontrole“, dodaje se u reagovanju.

Vujičić je, kako su podsjetili, i 2014. godine podnosio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o objavljivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za zakup kupališta po istom osnovu – uvođenje kriterijuma reference i iskustvo, a Ustavni sud je rješenjem odbacio tu inicijativu kao neosnovanu.

„Nećemo ulaziti u stvarne motive ovakvog javnog nastupa gospodina Vujičića, ali ističemo da naše institucije nijesu prekršile zakone i propise. Naprotiv, novim pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i opremljena kupališta na moru dat je i dodatni podsticaj u podizanju kvaliteta usluge na plažama“, kazali su iz Morskog dobra i Ministarstva.

Postavljanje montažno-demontažnih objekata definisano je kroz Atlas crnogorskih plaža i kupališta koje je donijelo Morsko dobro u skladu sa Prostornim planom posebne namjene za obalno područje.

„U odnosu na zahvate kupališta, Atlasom je precizno određena površina objekata koji mogu biti postavljeni u okviru kupališta, a saglasnost na idejno rješenje i materijalizaciju izdaje glavni gradski arhitekta. Atlas je resornom Ministarstvu i primorskim opštinama dostavljan na upoznavanje, uz informaciju da je njime obezbijeđena standardizacija privremenih objekata, uklonjeni neprimjereni sadržaji i oblici prodaje i dat dodatan podsticaj unaprjeđenju turističke usluge i podizanju kvaliteta ukupnog turističkog proizvoda Crne Gore“, objašnjeno je u reagovanju.

Sve to, kako smatraju, govori u prilog činjenici da Vujičić nema adekvatnu argumentaciju za svoje navode.

„Ako se uzme u obzir rješenje Ustavnog suda iz 2014. kojim su prijave gospodina Vujičića po istom osnovu odbačene kao neosnovane, čini se da će i ove godine doživjeti isti epilog“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...