fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuđenje o opremi iz fri-šopova vraćeno na početak

Suđenje o opremi iz fri-šopova vraćeno na početak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje povodom tužbe koju je firma Regal impex pokrenula protiv Aerodroma Crne Gore (ACG) ponovo je u utorak počelo pred Privrednim sudom zbog promjene sudije.

Postupak koji je prvobitno vodio sudija Faruk Mušović, a sada je taj predmet u nadležnosti sutkinje Nina Jovović, pišu Vijesti.

Firma Regal impex tužbom traži nadoknadu štete od državnog preduzeća u iznosu od 271,64 hiljade EUR radi izbacivanja njihovog inventara iz slobodne carinske prodavnice (SCP) na aerodromu u Podgorici i Tivtu.

Regal je 2006. godine zakupio poslovne prostore u terminalnim zgradama aerodrome u Podgorici i Tivtu, a onemogućeno mu je korišćenje 22. oktobra 2020. godine, kada je zabranjen pristup objektima.

Aerodromi su, nakon tendera krajem 2018. godine, izabrali novog zakupca fri-šopova, irsku kompaniju Air Rianta International, i tvrde da ugovor sa Regalom nije više na snazi.

Regal je izgubio pred Privrednim sudom prvi spor protiv ACG kojim je tražio 1,9 miliona EUR za izmaklu dobit i na tu presudu je uložio žalbu Apelacionom sudu koji je oborio prvostepenu presudu i vratio je Privrednom sudu na ponovno odlučivanje.

Prvom tužbom Regal je tražio da ostane zakupac SCP-a na aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Advokatica ACG-a, Sanja Lugonja, u utorak je tražila mašinsko i ekonomsko vještačenje, čemu se advokatica Regala protivila i kazala da je nalaz već prethodno urađen, pa je sutkinja Jovović zbog toga i uvida u dokumenta, nastavak spora odgodila za 20 oktobar.

Bojić je tražila da se sasluša vještak Omer Markišić, koji je prethodno radio procjenu postojećih stvari (opreme i inventara) i dao mišljenje po postupku obezbjeđenja dokaza.

Prema tom nalazu Markišića, inventar, oprema i pokretnine koje su u svojini Regala izmještene su bez ikakve identifikacije, popisa, stručnog razmontiranja i to na način da su cjelokupni inventar i oprema uništeni.

Lugonja je najavila da će naknadno dostaviti dokumentaciju o izmještanju inventara, te da je do njega došlo pri izvršenju odluke carinskih organa i da su se Regalu obraćali više puta sa zahtjevom da izmjesti inventar iz prostorija.

Aerodromi su angažovali i popisnu komisiju i firmu Dekor Iva radi izmještanja polica i namještaja u drugu prostoriju državne kompanije.

Lugonja je predložila vještačenje mašinske i finansijsko-ekonomske struke kako bi se utrdilo pravo stanje stvari, odnosno radi popisa, procjene i oštećenja, u vezi sa tim da li je došlo do umanjenja njihove vrijednosti i mogu li se ponovo koristiti.

Ona je kazala da Aerodromima predmeti smetaju, jer se ne može iskoristiti prostor u kojem se nalaze i da Regal nije preuzeo stvari jer je većina polica rađena po mjeri, pa se ne mogu koristiti za neki drugi prostor, pa ovim postupkom žele da ukažu da im je učinjena šteta.

“Pravosnažno je odbijena privremena mjera kojom je tužilac tražio da uđe u poslovne prostore”, istakla je Lugonja.

Bojić se tome usprotivila, tvrdeći da je Markišić najpreciznije opisao činjenično stanje i štetu, jer je vještačenje rađeno neposredno nakon što su stvari Regala premještene iz magacina Aerodroma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte