fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStruja za oko 100 hiljada građana 40 odsto jeftinija

Struja za oko 100 hiljada građana 40 odsto jeftinija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Računi za utrošenu električnu energiju u naredna tri mjeseca će, u skladu sa odlukom Vlade, biti 40 odsto niži za oko 100 hiljada građana, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Nikola Rovčanin.

“Imajući u vidu javno dostupne podatke, mislim da se okvirno može govoriti o preko 100 hiljada građana koji će biti obuhvaćeni, kada se uzmu u obzir i članovi domaćinstava”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

EPCG će, postupajući po odluci Vlade, u naredna tri mjeseca obračunavati 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju prenzionerima koji imaju mjesečna primanja ispod 222 EUR i nezaposlenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Popust će se, kako je objašnjeno, obračunati na osnovu spiskova koje dobiju od Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) i ZZZ, jer EPCG u svojoj bazi podataka nema evidenciju o statusu potrošača.

Iz EPCG su poručili da će precizan broj subvencionisanih računa za električnu energiju saopštiti nakon što Fond PIO i ZZZ dostave tačan broj osoba sa evidencija na koja se odnose mjere podrške za drugo kvartal.

“Uslov ostvarivanja subvencije je da su penzioneri sa primanjima ispod 222 EUR i nezaposleni sa evidencije ZZZ vlasnici brojila. Kada naše službe obrade dobijene podatke, imaćemo tačan broj domaćinstava koja će biti korisnici ovih prava u naredna tri mjeseca”, objasnio je Rovčanin.

On je najavio da će, postupajući po odluci Vlade, nakon što se obrade dobijeni podaci pripremiti predlog odluka za realizaciju u skladu sa statutom kompanije.

Rovčanin je poručio da EPCG mjerama koje realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja pokazuje odgovornost i pruža ruku građanima da zajedno podijele teret krize.

“Takođe, postupajući po odluci Vlade da se do 15. jula uplati profit iz prethodne godine, prebacićemo na račun budžeta oko 30 miliona EUR”, saopštio je Rovčanin.

EPCG, kako su kazali iz kompanije, pored činjenice da je predvodnik privrednog razvoja, pokazuje i da je snažan oslonac građana i države u kriznim vremenima.

Najčitanije