fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStriković: Gorivo će pojeftiniti ako ne bude vanrednih događaja

Striković: Gorivo će pojeftiniti ako ne bude vanrednih događaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gorivo će krajem marta pojeftiniti, ukoliko ne dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini i novih vanrednih događaja u vezi sa tim sukobom, saopštio je viši savjetnik za analize i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNКCG), Draško Striković.

On je kazao da je trenutno poznato 30 odsto parametara koji se uzimaju pri obračunu cijene goriva, te da je prva dva dana zabilježen pad.

„U slučaju da se samo ti podaci koriste za obračun imali bi smanjenja i to benzina sedam centi po litru, eurodizela 12 centi, a lož ulja deset centi. Očekivanja se kreću upravo u tom pravcu, te se očekuje da će cijena biti niža, osim ukoliko ne dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini i novih vanrednih događaja povezanih sa tim sukobom“, rekao je Striković Danu.

Na pitanje šta očekuje kada je riječ o cijenama goriva u narednih nekoliko mjeseci, s obzirom na to da je bilo i najava da će se duplirati, on je objasnio da to zavisi od brojnih bilateralnih razgovora svjetskih potrošača i predstavnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), gdje se nastoji da se obim proizvodnje poveća značajnije kako bi se ispratilo i povećanje potrošnje usljed ukidanja skoro svih mjera koje su važile zbog pandemije.

„Sa druge strane, neizvjesna su očekivanja i uticaj na berzanske cijene koji ima sukob u Rusiji, te se ne smije isključiti i scenario dodatnog rasta cijena. Ipak, realnije je očekivanje da će doći do postepenog smanjenja cijene u narednih nekoliko mjeseci“, kazao je Striković.

Prema njegovim riječima, cijene bi se mogle vratiti i zadržati na nivou od 1,5 do 1,6 EUR za dizel i benzin bez intervencije države, koja je najavila smanjenje akciza do 40 odsto.

„Cijene se neće uskoro vratiti na one koje su važile prije najvećeg poskupljenja, barem ne bez intervencije države. Ukoliko bi došlo do intervencije države i promjene stope akcize, kako se to nagovještava, u toj situaciji bi mogli imati cijene i niže u odnosu na one koje su važile prije poslednjeg poskupljenja“, saopštio je Striković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije