fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStranac za mjesec zaradio 116,8 hiljada EUR

Stranac za mjesec zaradio 116,8 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveća bruto mjesečna zarada isplaćena u Crnoj Gori od početka ove godine do kraja septembra iznosila je 116,8 hiljada EUR, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC).

Taj iznos, koji obuhvata poreze i doprinose na rad, isplaćen je strancu zaposlenom u zabavnoj i rekreativnoj djelatnosti.

“U pitanju je prihod po osnovu zarade”, kazali su iz UPC Pobjedi.

To je 131 prosječna bruto zarada, koja se prema podacima Monstata od početka ove godine kretala od 875 do 887 EUR, koliko je iznosila u septembru, ili 174 minimalca.

Prema toj računici, crnogorskim građanima sa prosječnom bruto zaradom treba 11 godina da zarade taj iznos, odnosno 14,5 godina ako primaju minimalac od 671 EUR bruto.

Zaposleni iz oblasti kompjuterskog programiranja primio je drugu najveću bruto zaradu u Crnoj Gori od početka godine. Njemu je u martu isplaćeno 115,25 hiljada EUR.

Da je programiranje u zamahu u našoj zemlji, potvrđuje to što je i četvrta najveća isplaćena mjesečna zarada pošla u ruke zaposlenom iz te oblasti koji je primio 98,7 hljada EUR bruto.

Bankari drže primat među najplaćenijim radnicima u Crnoj Gori, pa je tako pet od deset najvećih mjesečnih primanja isplaćeno u oblasti monetarnog posredovanja.

Zaposleni u jednoj od 11 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu primio je treću najveću bruto zaradu od početka godine u iznosu od 99,4 hiljade EUR. Hiljadu EUR manje primio je njegov kolega, čija je bruto zarada na petom mjestu i iznosi 98,32 hiljade EUR.

Nešto manje isplaćen je bankar sa mjesečnim bruto primanjem od 88,88 hiljada EUR, što je sedma najveća plata. Na osmoj poziciji je zarada bankara od 73,32 hiljade EUR, a na devetom mjestu bruto primanje bankara koje je iznosilo 69,69 hiljada EUR.

Šestu poziciju zauzeo je zaposleni u oblasti vazdušnog prevoza putnika, odnosno radnik To Montenegra, Aerodroma, Agencije za civilno vazduhoplovstvo ili SMATSA-e. Njemu je u jednom mjesecu isplaćeno 93,26 hiljada EUR. Pretpostavlja se da je riječ o otpremnini ili bonusu.

Desetu najveću bruto zaradu od januara do kraja septembra imao je radnik u oblasti konsultantskih aktivnosti u vezi poslovanja. Taj konsultant primio je 67,46 hiljada EUR po osnovu naknade za rad i poreza i doprinosa.

Zarade u Crnoj Gori povećane su od početka godine u prosjeku 17 odsto kroz program Evropa sad. Njime su ukinuti doprinosi za zdravstvo koje su poslodavci plaćali državi, pa je taj iznos preusmjeren radnicima.

Prema podacima Monstata, najplaćeniji radnici u Crnoj Gori su u djelatnostima finansija i osiguranja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije