fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od inflacije spustio cijene nafte ispod 69 USD

Strah od inflacije spustio cijene nafte ispod 69 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 69 USD, pritisnute strahom od inflacije koji je potisnuo u drugi plan podatke o ubrzanom kineskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68,44 USD. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,85 USD, prenosi Hrportfolio.

Na početku sedmice trgovce je ohrabrio podatak o neočekivano snažnom rastu kineske industrijske proizvodnje u januaru i februaru i 15-postotnom skoku aktivnosti prerade u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podsticaj cijenama bio je i veliki američki paket pomoći u koronakrizi, koji povećava šanse za rast svjetske ekonomije, ali i za inflaciju, što je zabrinulo trgovce.

Strah od inflacije tako je na početku sedmice potisnuo u drugi plan ograničenje snabdjevanja iz vodećih proizvođača, koji su nedavno odlučili da produže rezove u više-manje nepromijenjenom opsegu i na april.

Kako bi dodatno podržala cijene, najveća je izvoznica, Saudijska Arabija, smanjila snabdjevanje najmanje četiri sjevernoazijska kupca do 15 odsto, rekli su u petak izvori u rafinerijskim krugovima. Mjesečna je potražnja indijskih rafinerija podmirena.

Početkom februara Sjedinjene Američke Države (SAD) je pretekao Saudijsku Arabiju i postao drugi po veličini svjetski dobavljač za Indiju, pokazali su podaci iz trgovinskih izvora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 68,14USD, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Izdali više licenci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je...