fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStečajna uprava MA podnijela krivičnu prijavu

Stečajna uprava MA podnijela krivičnu prijavu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv više N.N. osoba zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo teška krađa, otuđenjem djelova sa vazduhoplova embraer 195, registarskih oznaka AOC-40, piše Pobjeda.

Riječ je o avionu koji je, po osnovu ugovora o finansijskom lizingu sa brazilskom BNDES bankom, koristio MA i čiji je kodni naziv ,,čarli“, jer je treći u floti MA, nabavljen nakon prva dva aviona kojima su kodni nazivi ,,alfa“ i ,,bravo“.

Avioni kodnih naziva ,,alfa“ i ,,bravo“ sada su u floti Air Monetnegra, koji ih je kupio od GECAS-a, od kojeg ih je MA iznajmljivao za 21 milion EUR, što je dio osnivačkog kapitala Vlade u toj firmi od ukupno 30 miliona EUR. O kupovini ,,čarlija“ sada sa Brazilcima pregovara ToMontenegro.

U krivičnoj prijavi, koju je u ime stečajne uprave podnio advokat Mihailo Bojović, navodi se da je ,,čarli“ u neplovidbenom stanju stacioniran na vojnom dijelu aerodroma u Podgorici. Tu je, kako se dodaje, pristup strogo ograničen osobama sa posebnim dozvolama, odnosno tehničkom osoblju i službenicima avio-kompanija i aerodroma.

“Stečajnog upravnika je u četvrtak obavijestio nadležni u sektoru tehnike MA da označenom vazduhoplovu neovlašćeno pristupa NN lice, te da se sa njega uzimaju djelovi, o čemu je i sačinjena foto-dokumentacija. O navedenom mogu posvjedočiti i angažovani službenici sektora tehnike Srđan Gojković, Sanja Nikezić, Valeri Đekić, Vučeta Perović i Srđan Habić. Označeni vazduhoplov je predmet teške krađe i devastacije od strane više NN lica koja su se udružila radi vršenja krađa, tako što neovlašćeno pristupaju tuđoj imovini”, navedeno je u prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid.

Stečajna uprava MA trenutno ne zna preciznu vrijednost otuđene imovine, ali u prijavi ističe da je riječ o djelovima aviona čije su cijene na tržištu visoke, te da se procjenjuje da je šteta veća od 30 hiljada EUR.

“Prijavljeni su se udružili i savlađivanjem većih prepreka neovlašćeno pristupili tuđoj imovini u namjeri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 30 hiljada EUR, a na štetu podnosioca prijave”, navodi se u prijavi i dodaje da osnovano vjeruju da su se u radnjama NN lica stekli svi bitni elementi krivičnog djela teška krađa.

Oni su predložili da nadležni tužilac inicira postupak po toj prijavi, utvrdi identitet prijavljenih i procesuira ih za prijavljeno djelo ili eventualno drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Avion ,,čarli“ je obavio posljednji let MA 26. decembra, kada je sa tivatskog aerodroma poletio za Podgoricu. On je bio najmlađi od tri embraera 195 koje je u floti imao MA, a koristio ga je od jula 2010. godine. Uzet je na finansijski lizing i za njega je bivša nacionalna avio-kompanija Brazilcima ukupno platila 39,2 miliona USD, dok su ostale neplaćene četiri rate, od kojih dvije stižu na naplatu sljedeće godine. Zbog toga avion nije prešao u vlasništvo MA.

O njegovom preuzimanju od januara pregovaraju predstavnici ToMontenegra, kojima je BNDES za njega tražio 4,99 miliona dolara. Vlada je 24. juna odobrila ToMontenegru kupovinu ,,čarlija“, ali od tada nema informacije o tome je li prešao u vlasništvo nove avio-kompanije.

U krivičnoj prijavi stečajne uprave MA navodi se da je ,,čarli“ upisan u njihov registar imovine, te da su zbog toga dužni da se o njemu staraju, ali da pravni status ovog aviona još nije definisan u pogledu vlasničkih prava.

Na pitanje Pobjede da li su mehaničari ToMontenegra koristili djelove ,,čarlija“ za popravku jednog od dva aviona iz njihove flote, registarskih oznaka 40-AOB, u državnoj avio-kompaniji su kazali da to nijesu radili.

“Nije tačno da za popravku AOB koristimo djelove aviona AOC”, rekli su iz ToMontenegra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije