fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStart up kompanije predstavile rezultate

Start up kompanije predstavile rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici 13 start up kompanija predstavili su rezultate tromjesečnog pilot perioda, u okviru trećeg OTP Programa za start up.

Predstavnici tih kompanija predstavili su rezultate u okviru svog online Demo dana, održanog 20. maja, publici koju je činilo više od 1,1 hiljadu učesnika, uključujući rukovodstvo OTP grupe, investitore i predstavnike korporativnih sponzora Programa.

“Rješenjima sa najvećim poslovnim potencijalom biće data mogućnost da se uživo predstave tokom šestomjesečne faze implementacije koja počinje u junu”, navodi se u saopštenju.

Najavljen u jesen prošle godine, treći OTP Program partnerstva sa start up kompanijama pozvao je inovativna preduzeća sa prethodno potvrđenim rješenjima da se prijave za rješavanje ukupno 63 poslovna izazova.

“Za program se prijavilo 370 startup kompanija iz 56 zemalja, a 13 je imalo priliku da sprovede zajedničke pilot projekte sa mađarskim i stranim članicama OTP grupe, uz podršku sponzora dodijeljenih za određene domene”, navodi se u saopštenju.

Iz OTP-a je saopšteno da je, iako se pilot period poklapao sa širenjem koronavirusa, deset od 13 pilot projekata realizovano u skladu sa prvobitnim planom, dok će preostali projekti svoje završne faze imati tokom ljeta.

“Nakon uvodne nedjelje Programa u Budimpešti, obuka za podršku opšteg razvoja poslovanja održana je putem interneta, obezbjedivši start up kompanijama 33 sata radionica i 43 sata pojedinačnog mentoringa”, dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu, pored predstavnika banke, učesnici su dobili i podršku programskih partnera, uključujući stručnjake iz EIT Digital, HubHub, INV Fintech, Mastercard, Microsoft, McKinsey Panorama i PortfoLion, za ulazak u narednu fazu poslovnog razvoja.

Tromjesečni pilot period zaokružen je online Demo danom, koji je timovima obezbijedio veliku međunarodnu prisutnost jer je prezentacije pratilo više od 1,1 hiljadu gledalaca.

Na kraju događaja, pet start up kompanija je dobilo posebne nagrade od programskih partnera i publike.

“Zahvaljujući HubHub-u, svih 13 timova je dobilo tromjesečno članstvo i pristup HubHub-ovim prostorijama za rad. Pored toga, HubHub će takođe podržati EDUardo kroz posvećeni mentoring i produkciju njihovog promotivnog videa”, rekli su iz OTP-a.

Uz marketing benefite i opcije on-line konferencija, kompaniji The Waay je ponuđena podrška za povećanu vidljivost unutar profesionalne zajednice od međunarodne profesionalne organizacije za banke i osiguravajuća društva (EFMA).

“Microsoft je nagradio TrustChain nagradom za najbolju kompaniju u razvoju (za najbolju scaleup kompaniju) nudeći brojne mogućnosti mentoringa”, navodi se u saopštenju.

Pioneers i njegova sestrinska kompanija The Minted ponudili su EDUardo-u konsultacije u vezi sa EU grantovima i ulaganjima preduzetničkog kapitala.

“Na osnovu glasova publike, nagrada za najbolju prezentaciju dodijeljena je LutherOne-u. Nagrada je omogućila timu da imenuje dobrotvornu organizaciju kojoj će banka, u ime start up kompanije, donirati sredstva u iznosu od 500 hiljada mađarskih forinti (HUF). Na osnovu odluke LutherOne-a, iznos će biti doniran nevladinoj organizaciji Svetluska koja pomaže licima sa oštećenim vidom”, dodaje se u saopštenju.

Zamjenik generalnog direktora OTP banke, Antal Kovacs, kazao je da OTP banka vidi trenutnu, povećanu potražnju za digitalnim rješenjima kao šansu.

“Spremni smo da uspješno odgovorimo na promjenljiva očekivanja u kojima saradnja start up kompanija, pored naših unutrašnjih inovativnih inicijativa, igra presudnu ulogu”, rekao je Kovacs.

Direktor OTP LAB-a, Andras Fischer nalazi sjajan primjer zajedničkog zalaganja na nivou Grupe u činjenici da se Program realizovao prema svom prvobitnom rasporedu uprkos izazovima koje je donio koronavirus.

„Činjenica da je 13 pilot projekata uspješno realizovano čak i u turbulentnoj situaciji sa kojom se trenutno suočavamo, i da su oni uživali podršku viših rukovodilaca kako u Mađarskoj, tako i u podružnicama koje su učestvovale, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Rusiju i Srbiju, jeste dokaz da je podrška inovacijskim projektima i opravdana, i blagovremena“, naveo je Fischer.

Najčitanije